Muistot    |   Muistokirjoitus

Heikki Soininen 1949–2020

Sosiaalineuvos

Sosiaalineuvos Heikki Soininen kuoli Mikkelissä 1. toukokuuta 2020. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Suomussalmella 15. joulukuuta 1949 karjalaisten vanhempiensa kuopukseksi.

Perhe asettui Jyväskylään, ja Soininen kirjoitti ylioppilaaksi Viitaniemen yhteiskoulusta 1969.

Hän teki elämäntyönsä valtion koulukodeissa auttaen satoja nuoria ja heidän perheitään.

Soininen valmistui Jyväskylän yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

Hän toimi Laukaassa Pernasaaren koulukodin apulaisjohtajana 1973–1984. Pernasaari tunnettiin tuohon aikaan ns. kovien poikien laitoksena, jonne sijoitettiin muiden koulukotien vaikeimmat nuoret.

Soininen oli pidetty, humaani ja määrätietoinen yhteisöjohtaja, joka otti jo tuolloin kasvatuksellisiksi periaatteikseen perhekeskeisyyden ja nuorten erityisen yksilöllisen tuen.

Vuonna 1985 Soininen sai kutsun lähteä kehittämään Koivikon koulukotia Mikkeliin.

Uutena muutosjohtajana (sanaa ei vielä ollut johtamisoppaissa) hän avasi perinteisen tyttöjen koulukodin myös pojille ensimmäisenä valtion koulukodeista.

Kodikkuus ja harrastusten rikkaus lisääntyivät, ja luottamusta nuorten omiin ja perheiden voimavaroihin rakennettiin. Moi­sion sairaalan nuorisopsykiatrisen osaston kanssa järjestettiin psyykkisesti oireileville nuorille hoitoa koulukodissa.

Koivikko avautui ympäröivään yhteisöön: luotiin päiväkoulupaikkoja, itsenäisen asumisen ja erityishoidon yksiköt sekä perhekoteja.

Soininen yhdessä osaavan henkilöstön ja nuorten kanssa loi ”Koivikon hengen”, jota arvostettiin laajasti.

Koivikko-Kasvun yhteisö nousi koulukotien kärkikaartiin myös tuloksiltaan ja tuloksellisuudeltaan. Soinisen johtajakokemus nousi merkittäväksi, kun Mikkelin kaksi koulukotia Sairila ja Koivikko yhdistettiin hänen johdollaan vuonna 2000.

Heikki oli ihmisten johtaja, joka nautti myös talouden ja hallinnon haasteista. Hän oli leppoisa, tilannetajuinen mutta myös luja asiajohtaja. Työpäivä alkoi lukemalla aamun lehdet ja jatkui iltaan asti, asuihan hän virkavastuisesti laitospihassa.

Myös perhe, puoliso Mali ja lapset Tiia, Taru ja Tomi sekä mopsit, omaksuivat Koivikko-elämäntavan ja ajatuksen siitä, että ”koko yhteisö kasvattaa”.

Eläkkeelle siirryttyään 2008 Heikki antautui täydellä sydämellään karjalaisen kulttuurin vaalimiseen. Hän oli Karjalan Liiton ja Etelä-Savon piirin hallituksissa ja toimi oman seuransa Mikkelin Karjalaisten puheenjohtajana.

Hänen viimeinen kunniatekonsa oli Karjalan Liiton valtakunnallisen talvisodan päättymisen 80-vuotismuistotilaisuuden sekä ekumeenisten hengellisten päivien valmistelu Mikkeliin maaliskuussa.

Korona muutti suunnitelmat, mutta sosiaalineuvos Heikki Soinisen työ ei mennyt hukkaan: juhlat odottavat uutta ajankohtaa.

Anne Hujala

Manu Kitinoja

Aira Kietäväinen

Kirjoittajat ovat Heikki Soinisen kollegoita ja ystäviä sekä ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet