Muistot    |   Muistokirjoitus

Ole R. Holsti 1933–2020

Professori emeritus

Professori emeritus Ole (Olavi) Rudolf Holsti kuoli kotonaan Salt Lake Cityssä Yhdysvalloissa 2. heinäkuuta 2020 pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Genevessä Sveitsissä 7. elokuuta 1933.

Holstin isä Rudolf Holsti toimi Suomen edustajana vuosikymmenen Kansainliitossa ja ulkoministerinä vuosina 1919–1922 ja 1936–1938.

Perhe muutti Yhdysvaltoihin syksyllä 1940 maan entisen presidentin Herbert Hooverin kutsusta. Ole Holstin vanhempien kuoltua Ole ja hänen veljensä Kalevi (Kal) kasvoivat ja kävivät koulunsa sijaiskodissa.

Kummastakin veljeksestä tuli merkittävä kansainvälisen politiikan tutkija. Ole Holsti suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon 1954, jolloin hän luopui Suomen kansalaisuudesta. Hän väitteli filosofian tohtoriksi Stanfordin yliopistossa 1962.

Holsti toimi kansainvälisen politiikan ja sosiaalipsykologian tutkijana ja sai useita palkintoja nimenomaan esimerkillisenä luennoitsijana ja opettajana.

Hänet nimitettiin arvostetun Duke-yliopiston George V. Allen professoriksi 1974, ja hän hoiti tehtävää eläkkeelle siirtymiseensä 1998 saakka. Hänet nimitettiin emeritusprofessoriksi 2010.

Holstin tieteellinen tuotanto oli poikkeuksellisen laaja edustaen alan kiistatonta huippua.

Hän tutki etenkin ulkopoliittista päätöksentekoa ja yleisen mielipiteen vaikutusta ulkopolitiikkaan, kriisejä sekä diplomatiaa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Making American Foreign Policy sekä Public Opinion and American Foreign Policy. Niillä on edelleen arvostettu asema Yhdysvaltain ulkopolitiikan tutkimuksessa.

Holsti toimi myös kansainvälisten suhteiden tutkimuksen arvostetuimman järjestön International Studies Associationin (ISA) puheenjohtajana vuosina 1979–1980.

”Ole Holsti oli klassinen esimerkki siitä, mitä on olla todellinen tutkija. Hän osoitti kokonaiselle sukupolvelle, kuinka yhdistetään tutkimuksen metodologinen ryhti ja yhteiskunnallinen merkittävyys”, muistelee Etelä-Carolinan yliopiston professori Charles Kegley, joka oli Holstin seuraaja ISA:n puheenjohtajana.

Uransa alussa Holsti yhdisti kansainvälisen politiikan metodologiaa sen käytännölliseen tutkimukseen.

Erityisesti hän kehitti silloin kehitteillä olevaa päätöksentekijöiden lausumien sisällön analyysiä. Holsti kehitti politiikan psykologian alueella synnynnäisen vilpillisen mielen (inherent bad faith) tiedonkäsittelyn teo­rian selittääkseen yhteyttä, joka vallitsi Yhdysvaltain ulkoministerin John Foster Dullesin omien uskomusten ja hänen tiedon käsittelytapojensa välillä.

Teorian mukaan Dulles piti esimerkiksi Neuvostoliittoa leppymättömän vihamielisenä valtiona ja jätti huomiotta kaikki päinvastaiset indikaattorit pi­täen niitä joko propagandatemppuina tai heikkouden osoituksina. Teoriaa on sovellettu myös Israelin ja PLO:n välisiin suhteisiin.

Holsti oli hyvin iloinen siitä, että hänen isänsä Rudolf Holstin historiaa on viime vuosina ryhdytty jälleen selvittämään ja uudelleen arvioimaan hänen entisessä kotimaassaan. Ole kommentoi aina välittömästi Suomesta saamiaan tietoja tutkimusten etenemisestä.

Ole oli naimisissa vuodesta 1953 Annelee Woodin kanssa, ja heille syntyi kaksi lasta. Eric Lynn Holsti menehtyi varhain vaikeaan sairauteen.

Puolison kuoleman jälkeen vuonna 2006 Ole Holsti muutti Salt Lake Cityyn, jossa hänen tyttärensä tohtori Maija Holsti asui puolisonsa Brad Andersonin ja kahden lapsensa Akselin ja Mikon kanssa.

Ole oli intohimoinen kuntoilija ja juoksi 43 täyspitkää maratonia. Olen ystävät muistavat, että hänen suomenkielinen suosikkisanansa oli ”sisu”.

Hän jatkoi aktiivista kävelyä kotikaupungissaan Salt Lake Cityssä vielä voimien ehtyessä.

Olli Rehn

Alpo Rusi

Raimo Väyrynen

Kirjoittajat ovat Ole Holstin ystäviä ja tutkijakollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet