Muistot    |   Muistokirjoitus

Ralph Jaari 1949–2020

Valtiotieteiden maisteri, MBA

Valtiotieteiden maisteri, MBA Ralph Gideon Jaari kuoli Helsingissä 30. kesäkuuta 2020. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Helsingissä 17. heinäkuuta 1949.

Ralph Jaarille oli tärkeää kansainvälisyys ja aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän oli kolmilapsisen perheen nuorin. Vanhemmat Ruben ja Irene Jaari olivat Pukeva-tavarataloketjun perustajat ja omistajat.

Valmistuttuaan Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi Ralph Jaari työskenteli tutkijana Suomen Pankissa ja jatko-opintojensa jälkeen taloussuunnittelijana Kone oy:ssä Suomessa ja Belgiassa. MBA-tutkinnon hän suoritti 1975–1976 In­seadissa Ranskassa.

Vuonna 1979 alkoi kymmenen vuoden työrupeama kehitysjohtajana Pukevassa. Jaari oli kuunteleva ja osallistuva johtaja, häntä oli helppo lähestyä ja hänellä oli aina aikaa pieneen juttutuokioon. Jaari perusti Pukeva-seniorikerhon 1987, jossa on edelleen yli 100 jäsentä.

Irtauduttuaan perheyrityksestä hän jatkoi kansainvälisellä uralla ensin vaatekaupan johtajana ja omistajana Pietarissa vuosina 1989–1994.

Tämän jälkeen hän jatkoi kiinteistöalan yrittäjänä hyvän ystävänsä ja yhtiökumppaninsa kanssa Tallinnassa. Siellä hän aloitti kiinteistöjen uudisrakentamisen 1990-luvun lopussa ensimmäisten suomalaisten joukossa – modernit aikaansaannokset noteerattiin myös kansainvälisissä arkkitehtuurialan julkaisuissa. Yrittäjänä hän olikin rohkea ja innovatiivinen aina kuolemaansa saakka.

Jaarin mielipidekirjoituksia on julkaistu monissa keskeisissä suomalaisissa medioissa. Hänen bloginsa oli laajasti luettu. Hänen erityinen kiinnostuksensa kohde oli Suomen asema Euroopassa. Jaari halusi tuoda keskusteluun Euroopan Unionia koskevaa kritiikkiä unohtamatta kuitenkaan unionin hyviäkään puolia. Hän toimi myös Kriittiset eurooppalaiset ry:n puheenjohtajana. Hänellä oli kyky esittää asiat rakentavan myönteisesti. Usein ajatukset olivat aikaansa edellä, mutta oikeaan osuvia.

Jaari oli Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen, ja juutalainen kulttuuri sekä klezmer-musiikki olivat hänelle tärkeitä.

Ralph oli lämmin, seurallinen, hyväsydäminen ja ihmisiin ja asioihin valoisasti suhtautuva. Elämä vei häntä moneen, mutta lähinnä hänen sydäntään oli perhe: vaimo Aini ja neljä tytärtä, Nora, Rina, Dana ja Mona, puolisoineen ja lapsenlapsineen. Aini ja Ralph olisivat tänä kesänä juhlineet 45. hääpäiväänsä.

Ralphin viimeisiä vuosia leimasi etenevä lihassairaus, joka oli jo vienyt hänet pyörätuoliin. Tästä huolimatta hän jaksoi heijastaa myönteisyyttään ja iloisuuttaan meihin kaikkiin aina yllättävään poismenoonsa asti.

Jussi Pajunen

Rodney Tharmaratnam

Pirjo Kääriö-Salonen


Kirjoittajat ovat Ralph Jaarin ystäviä, yhtiökumppani ja työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet