Muistot    |   Muistokirjoitus

Reino Kero 1939–2020

Professori emeritus

Professori emeritus Reino Kero kuoli 25. kesäkuuta 2020 kesäasunnollaan Sastamalan Kiikassa. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Kiikassa maanviljelijäperheeseen 2. maaliskuuta 1939.

Kero aloitti yleisen historian opinnot 1960 Turun yliopistossa, jossa hän työskenteli eläkkeelle siirtymiseensä asti 2002.

Hän toimi oppiaineensa assistenttina, lehtorina sekä lopulta apulaisprofessorina 1989–1998 ja professorina 1998–2002.

Etenkin työuransa loppupuolella hänellä oli tärkeä rooli ­Turun yliopiston hallinnossa humanistisen tiedekunnan vara­dekaanina, dekaanina ja laitosjohtajana. Hän oli Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.

Kero laati pro gradu -tutkielmansa kotimaakuntansa Satakunnan siirtolaisuudesta Pohjois-Amerikkaan. Se määritti hänen koko tutkijanuransa, ja hänestä tuli suomalaisen kaukosiirtolaisuuden tutkimuksen keskeinen vaikuttaja. Hän julkaisi toistakymmentä teosta suomalaissiirtolaisten elämästä.

Keron väestöhistoriallinen väitöskirja 1974 kohdistui suomalaisten muuttoihin Atlantin taakse 1860-luvulta ensimmäiseen maailmansotaan. Englanninkielinen teos kohosi tär­keään asemaan kansainvälisessä siirtolaistutkimuksessa sekä metodisen otteensa että yhden siirtolaisryhmän tarkan ja monipuolisen käsittelyn ansiosta. Tämän mahdollisti Suomen ainutlaatuinen väestökirjanpito.

Vuosikymmenten mittaisen tutkimustyönsä Kero kiteytti laajoihin teoksiin Suureen Länteen (1996) ja Suomalaisina Pohjois-Amerikassa (1997).

Kero oli kouluttamassa tutkijapolvea, jonka jäsenet julkaisivat muuttoliikkeistä kymmenkunta väitöskirjaa, yli 60 pro gradu -tutkielmaa sekä sadoittain muita julkaisuja.

Kero havaitsi jo kiertäessään Asla-Fulbright-stipendiaattina Pohjois-Amerikan suomalaisseutuja 1966–1967, että arvokasta tutkimusaineistoa oli vielä runsaasti olemassa eri puolilla suurta mannerta. Mittava alkuperäisaineiston kerääminen ja tallentaminen mm. mikrofilmeille alkoi 1960-luvun lopulla.

Turun yliopiston siirtolaisuushistorian tutkimusarkisto on osoittautunut aarreaitaksi myös ulkomaisille tutkijoille. Osia arkiston kokoelmista on kopioina tallennettu yhdysvaltalaisiin ja kanadalaisiin yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Kaukosiirtolaisuuden tutkimus voidaan lukea suomalaisen historiantutkimuksen kansainvälisimpiin ja näkyvimpiin kokonaisuuksiin.

Siirtolaisuusteeman ohella Kero julkaisi tietokirjat mm. Yhdysvaltain historiasta sekä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista. Eläkevuosinaan hän tutki myös synnyinseutunsa historiaa.

Vapaa-aikansa Reino vietti yleisurheilun, luonnon ja metsästyksen parissa.

Perhe – puoliso Maija-Leena sekä pojat Jussi ja Markku perheineen – oli hänelle keskeinen voimavara.

Pentti Kero

Auvo Kostiainen

Keijo Virtanen

Kirjoittajat ovat Reino Keron veli ja tutkijakollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet