Muistot    |   Muistokirjoitus

Eila Helén 1940–2020

Yrittäjä

Tekstiilialan yrittäjä Eila Helén kuoli vaikeaan sairauteen Kokkolassa 22. heinäkuuta 2020. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Kälviällä 13. kesäkuuta 1940.

Eila Helén aloitti työuransa vaatetusalalla Silta-ahon koti­ateljeessa Kokkolassa.

Vuonna 1979 hän perusti nimeään kantaneen naisten vaatteisiin erikoistuneen tekstiili­alan yrityksen. Tuolloin Kokkolan Ouluntiellä aloittanut yritys työllisti viidestä seitsemään henkilöä.

Eila Helén oy:n toiminta käynnistyi naisten hameiden valmistuksella, koska hameet olivat tuolloin muodissa. Nopeasti yrityksen tuotanto laajeni myös housuihin, bleisereihin ja puseroihin.

Enimmillään Eila Helén oy työllisti Kokkolassa lähemmäs 30 työntekijää. Tuotanto suuntautui pääasiassa kotimaan markkinoille, mutta yrityksellä oli myös vientikauppaa Ruotsiin, Norjaan ja Islantiin.

Tekstiilialan murros ja alan tuotannon siirtyminen halvempien tuotantokustannusten maihin ei juurikaan näkynyt yrityksen toiminnassa 1990-luvun alun lamavuosina, sillä työssä käyvillä ihmisillä oli käyttöä yrityksen tuotteille.

Eila Helén oy:n vaatteet muodostuivat vuosikymmenten aikana käsitteiksi. Monet nais­poliitikot, yrittäjät sekä julkisuuden henkilöt oppivat arvostamaan niiden laatua. He tiesivät, että Helénin jakku edustaa ja matkustaa hyvin.

Yrityksen toiminta tekstiilivalmistajana jatkui viime vuosikymmenelle saakka. Nykyisin perustajansa nimellä toimiva yritys jatkaa toimintaansa yh­tiön omistamien kiinteistöjen vuokrauksessa.

Eila Helén sai valtakunnallisen yrittäjänaisen palkinnon vuonna 1997. Kultaisella yrittäjäristillä hänet palkittiin vuonna 2003.

Eila Helénin lähipiiriin kuuluivat lapset perheineen.

Simo Kattilakoski

Kirjoittaja on Eila Helénin tuttava.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet