Muistot    |   Muistokirjoitus

Seppo Härkönen 1948–2020

Valtiotieteen maisteri

Valtiotieteen maisteri Seppo Härkönen kuoli pitkän sairauden uuvuttamana 26. kesäkuuta 2020 Helsingissä 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt Virroilla 4. toukokuuta 1948.

Härkönen teki pitkän uran Yleisradiossa, ensin 1970- ja 1980-luvulla televisiouutisten ulkomaantoimittajana, ulkomaantoimituksen esimiehenä ja TV2:n ajankohtaistoimituksen toimitussihteerinä sekä vuosina 2001–2007 suomenkielisen radion johtajana ja toimitusjohtajan varamiehenä.

Pitkän ja monipuolisen työ­uransa aikana Härkönen toimi viisi vuotta lehdistöneuvoksena Suomen suurlähetystössä ­Wa­shingtonissa, Ulkomaankauppaliiton viestintäpäällikkönä ja toimitusjohtajana, pääministeri Esko Ahon ulkopoliittisena erityisavustajana sekä Nokian viestintäjohtajana.

Seppo Härkösen kodissa Virroilla, Killinkosken kylässä, arvostettiin koulutusta ja työntekoa. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin heräsi jo lukioiässä.

Monien oman sukupolvensa vaikuttajien tavoin Härkönen loi perustaa tulevalle uralleen koululais- ja opiskelijapolitiikassa edeten aina Suomen Ylioppilaskuntien Liiton puheenjohtajaksi saakka.

Härköstä houkuteltiin myös poliittiselle uralle, mutta kiinnostus kansainvälisiin asioihin ja journalismiin vei voiton.

Vankka kansainvälisen politiikan ja talouden sekä historian tuntemus yhdistyneenä hyviin johtamistaitoihin veivät Härkösen vaativiin tehtäviin niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

Hänet tunnettiin asiantuntijana, joka ei pelännyt ottaa kantaa ja sitoutua eteen tulevien ongelmien ratkaisemiseen.

Seppo avioitui vuonna 1972 ­Aulin kanssa, ja perheeseen kuuluu kolme lasta ja viisi lastenlasta. Seppo oli ukki, joka rakasti perheen kokoontumisia sunnuntailounaalle Helsingin kodissa ja loma-aikoina Sammalistossa.

Seppo oli myös kotiseutuaan rakastava ihminen, joka palasi vapaa-ajan viettoon kotimaisemista 1997 hankkimalleen Sammaliston tilalle metsästysharrastuksen ja metsänhoidon pariin.

Hänessä saattoi tunnistaa Karjalan Lumivaarasta evakkoon lähteneen isän juuret, mikä näkyi hyväntahtoisena sosiaalisuutena, sanavalmiutena, avoimuutena sekä huumorintajuna.

Seppo sairastui viisi vuotta sitten mutta hoidoista huolimatta kävi Radion sinfoniaorkesterin konserteissa ja Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuuksissa, luki ja piti yhteyttä laajaan ystäväpiiriin sekä seurasi päivittäin kotimaista ja kansainvälistä politiikkaa.

Me tunsimme Sepon sivistyneenä ja henkisesti laaja-alaisena hyväntahtoisena humanistina, yhteiskunnallisena moni­ottelijana sekä rakentavana ja tasapainottavana voimana äärilaitojen välillä.

Esko Aho

Markku Laukkanen

Jarmo Mäkelä

Kirjoittajat ovat Seppo Härkösen pitkäaikaisia työtovereita ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet