Muistot    |   Muistokirjoitus

Leila Teräsalmi-Sovijärvi 1948–2020

Filosofian maisteri

Filosofian maisteri Leila ­Teräsalmi-Sovijärvi kuoli Helsingissä 5. elokuuta 2020. Hän oli 72-vuotias, syntynyt 5. helmikuuta 1948 Helsingissä.

Teräsalmi-Sovijärvi aloitti vuonna 1967 historian ja kirjallisuuden opinnot Helsingin yli­opistossa. Opintojensa rinnalla hän perehtyi innokkaasti ylioppilaselämään. Osakuntatoimintaan hän osallistui Eteläsuomalaisessa osakunnassa ja myöhemmin ylioppilaspolitiikkaan muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsenenä sekä Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan että Suomen ylioppilaskuntien liiton korkeakoulupoliittisena sihteerinä. Hän oli myös keskeinen vaikuttaja Liberaalissa ja radikaalissa opiskelijaliitossa.

Myöhemmän työuran kannalta opiskelijapolitiikka osoittautui hyödyllisemmäksi kuin sinänsä hyvin sujuneet opinnot.

Valmistumisensa jälkeen hän toimi Liberaalisen kansanpuo­lueen Polttopiste-lehden toimittajana. Kun hänen miehensä valittiin 1978 Jurvan kansalaisopiston rehtoriksi, Leila Teräsalmi-Sovijärvi siirtyi miehensä mukana Etelä-Pohjanmaalle ja toimi Vaasa-lehden ­aluetoimittajana Jurva tukikohtanaan.

Avioituessaan Leila Teräsalmi-Sovijärvi valitsi itselleen kaksiosaisen sukunimen. Sen aikainen lainsäädäntö ei antanut naiselle oikeutta pitää vain isänsä nimeä. Itse hän suhtautui pitkään sukunimeensä varsin pragmaattisesti. Yhteydestä riip­puen hän oli joko Teräsalmi tai Sovijärvi ja käytti kaksiosaista nimeä tilanteen niin vaatiessa.

Vuonna 1980 Teräsalmi-Sovijärvi siirtyi Helsingin yliopiston tiedotukseen, muun muassa Yliopisto-lehden toimittajaksi. Tällä kertaa oli aviomiehen vuoro siirtyä vaimon perässä.

Käytännön ammattityön lisäksi Teräsalmi-Sovijärvi opetti vuosien ajan viestintää Helsingin yliopistossa. Merkittävä osa Suomen sekä elinkeinoelämän että julkishallinnon viestijöistä ja viestintää johtaneista on saanut viestinnän peruskoulutuksensa hänen harjoituskursseillaan.

Helsingin yliopistosta Teräsalmi-Sovijärvi siirtyi johtamaan silloisten Professoriliiton ja Korkeakoulualan assistenttien ja tutkijoiden liiton (nykyisin Tieteentekijöiden liitto) tiedotustoimintaa ja liittojen yhteisen Acatiimi-lehden päätoimittajaksi.

Teknillisen korkeakoulun ensin tiedotus- ja sitten viestintäpäälliköksi hän siirtyi 1999. Koko viestinnän käytäntö oli silloin murroksessa digitalisaation myötä. Samalla perinteinen tiedottaminen oli muuttumassa moniulotteiseksi ja monisuuntaiseksi viestinnäksi. Teräsalmi-Sovijärvi oli muutoksen aktiivinen edistäjä ja edelläkävijä.Teräsalmi-Sovijärvi oli ihmisenä valloittava ja huumorin­tajuinen, hyvin intensiivinen ja myös innostava. Opiskelijapoliittinen toiminta oli jo varhaisina opiskeluvuosina erinomaista verkostoitumisen aikaa. Toiminta akateemisissa organisaatioissa sujui erinomaisesti senkin takia, että kanssatoimijat olivat usein jo nuoruuden tuttuja.

Leila Teräsalmi-Sovijärvi oli monipuolisesti sivistynyt ja tunsi kirjallisuuden rinnalla erinomaisesti klassista musiikkia ja kuvataiteita. Hän oli aktiivinen kuorolaulaja. Vaikeiden sairauksien vuoksi Leilan eläkkeellä olon aika jäi vain muutamaan vuoteen. Viimeisen, vaikean vuoden ilonaiheen toi ensimmäinen lapsenlapsi.
Marja SadeniemiMatti SovijärviKira UkkonenKirjoittajat ovat LeilaTeräsalmi-Sovijärventyötovereita sekä aviomies.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet