Muistot    |   Muistokirjoitus

Jouko Kivimäki 1945–2020

Eversti

Eversti Jouko Kivimäki kuoli 5. syyskuuta 2020 Espoossa 75-vuotiaana. Hän oli syntynyt Jämijärvellä 15. helmikuuta 1945.

Maalaisympäristö opetti tulevalle upseerille hyödylliset käytännön kädentaidot ja kyvyn selvitä metsässä.

Niinisalon tykistöammunnat ja putkivalkeat kuuluivat ja näkyivät Kivimäen lapsuuden koti­pihalle. Se varmasti vaikutti uravalintaan. Valinta kirkastui kesävänrikkinä Porin Prikaatissa.

Kivimäki valmistui tykistö­upseeriksi Kadettikoulusta 1969. Kadettiaikana hän tapasi tulevan puolisonsa Kirstin.

Ensimmäiseksi palveluspaikaksi valikoitui Satakunnan tykistörykmentti Niinisalossa. Sieltä urapolku vei Reserviupseerikouluun Haminaan, josta tie johti opiskeluun Sotakorkeakoulussa.

Sotakorkeakoulun jälkeen Kivimäki asettui Helsinkiin palvellen Kuvakeskuksessa, Pääesikunnan teknillisessä toimistossa ja Puolustusvoimien ATK-laitoksella. Uraympyrä sulkeutui, kun hän siirtyi Tykistöprikaatin esikuntapäälliköksi.

Hän jäi eläkkeelle 1996.

Reservissä Kivimäki jatkoi aktiivista yhteydenpitoa puolustusvoimiin osallistumalla kertausharjoituksiin.

Marraskuussa 1996 hänet kutsuttiin Viro-projektiin Viron puolustusvoimien tykistön neuvonantajaksi. Työ jouduttiin aloittamaan lähes nollapisteestä. Esimerkkinä mainittakoon, että henkilökartoituksessa löytyi vain kaksi sopivaa tykistökoulutettua henkilöä. Onneksi toinen heistä oli ammattitaitoinen Viron tykistöpäällikkö.

Kivimäki teki kokemukseensa pohjautuvan toimintasuunnitelman. Hän korosti omaa rooliaan neuvonantajana. Virolaiset itse päättivät, millaisen tykistön he rakentavat. Askel askeleelta päädyttiin hyvin lähelle suomalaista tykistömallia. Ensimmäinen Viron maaperällä toteutettu ampumaharjoitus 2004 osoitti valitun mallin toimivuuden.

Virolaiset arvostivat Kivimäen perusteellista ja onnistunutta ohjausta erittäin suuresti palkiten hänet korkeilla ansiomerkeillä.

Kivimäki oli kiinnostunut historiasta, erityisesti sotahistoriasta. Hän kirjoitti kenttätykistön historiasta useita teoksia ja kirjan jämijärveläisten vaiheista sotien aikana.

Kivimäki paneutui työhönsä huolella ja perusteet juurta jaksaen selvittäen. Hän kuunteli alaisiaan ja oli ehdottoman lojaali esimiehilleen. Tietäessään olevansa oikeassa hän oli valmis puolustamaan mielipiteitään tiukastikin.

Hän edusti vahvaa kadettiveljeyttä osallistumalla aktiivisesti kurssitapaamisiin. Kirstin kanssa he kutsuivat tykkimiesystä­viään kesäisin kotiinsa varttuneemman väen puutarhajuhliin. Niistä tulikin ystävien piirissä odotettu kesän kohokohta.

Perhe oli Kivimäelle tärkeä, ja hän olikin lasten ja lastenlasten tuki, peruskallio. Lapset saattoivat soittaa, kun eteen tuli jokin pulma.

Isänä hän oli aina valmis auttamaan ja antamaan vaikka paitansa päältään. Hän oli tasapuolinen, tarkka ja huumorintajuinen. Hänellä oli lämmin sydän ja terävä pää.

Olavi Jäppilä

Sari Kuurne

Kirjoittajat ovat Jouko Kivimäen kadettiveli ja perheystävä sekä tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi