Muistot    |   Muistokirjoitus

Pekka Linnapuomi 1944–2020

Kehittämispäällikkö

Kehittämispäällikkö Pekka Linnapuomi kuoli sairauteen 18. syyskuuta 2020 Espoossa. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Helsingissä 10. heinäkuuta 1944.

Koulu- ja opiskeluvuotensa Linnapuomi vietti Helsingissä ja valmistui valtiotieteen maisteriksi 1970 Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta.

Pysyvän työuransa hän aloitti Espoon kauppalassa vuonna 1970. Nopeasti kasvavan kaupungin toiminnan ja talouden suunnittelua kehitettiin tuolloin voimakkaasti. Linnapuomi oli keskeisenä toimijana tässä kehityksessä tutkijana, taloussuunnittelijana ja myös apulais­kaupunginsihteerinä (opetus- ja kulttuuri­asiat).

Siirryttyään Suomen Kunta­liiton palvelukseen 1981 Linnapuomi jatkoi vielä muun muassa Espoon kaupunginhallituksen jäsenenä vuosina 1981–1986.

Tuona aikana kaupungin perinteisiä vallankäytön asetelmia sekoitti niin kutsuttu uusajattelijoiden ryhmä, joka koostui keskeisten poliittisten ryhmien nuoremman polven edustajista.

Tämän ryhmän missiona oli kaupunginjohdon tiukan taloudenpidon murentaminen ja rahastoihin kerättyjen varojen kanavoiminen erityisesti päiväkotirakentamiseen ja muihin peruspalveluihin. Taloussuunnittelun osaajana ja organisaation tuntijana Linnapuomilla oli tämän ryhmän syntymisessä ja toiminnassa keskeinen rooli.

Toinen Linnapuomin keskeinen vaikuttamisalue oli Espoon 1980–1990-lukujen kulttuuri­politiikka. Hän oli perustamassa muun muassa Espoon kuvataidekoulua ja Espoon teatteria ja toimi niiden hallituksissa. Gallen-Kallelan museosäätiön hallituksen varapuheenjohtajana hän toimi 1999–2012.

Kuntaliitossa Linnapuomin työn kohde laajeni yksittäisestä kaupungista kaupunkiseutuihin ja näiden elinvoiman turvaamiseen. Häntä voidaankin pitää yhtenä strategisen ajattelun juurruttajana ja kansanomaistajana kuntakentässä.

Luonto, liikunta ja kulttuuri pysyivät Pekan elämän keskiössä loppuun saakka. Perhekeskeiset kesälomapurjehdukset Itämerellä tekivät Suomen rannikon ja saaristot tutuiksi. Perinnettä ovat jatkaneet perheen kaksi tytärtä.

Kevättalvien ohjelmaan kuuluivat 25 vuoden ajan myös perinteeksi muodostuneet kaveriporukan lomaretket Lapin hiihtokeskuksiin.

Eläkepäivillään Pekka puolisonsa Riitan kanssa viihtyi Kiskon Spinnhusissa. Juhannus­juhlat saunomisineen ja ohjelmineen ovat jääneet lämpiminä muistoina vuosikymmeniä yhdessä juhannuksia viettäneen ystäväporukan mieleen.

Pekka oli rauhallinen pohdiskelija. Sosiaalisissa tilanteissa ja yhdessäolon hetkissä hän ei ottanut liikaa tilaa.

Silloin kun hän puhui, häntä kuunneltiin ja hänen laajaa osaamistaan niin yhteiskunnallisissa asioissa kuin kulttuurin alueella arvostettiin.

Antero Krekola

Kirjoittaja on Pekka Linnapuomin pitkäaikainen ystävä ja työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet