Muistot    |   Muistokirjoitus

Sirkka Vesa-Kantele 1928–2020

Päätoimittaja

Päätoimittaja, muotitaiteilija Sirkka Vesa-Kantele (o.s. Vesa) kuoli lyhyen sairauden seurauksena 14. marraskuuta 2020 Iitissä. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Suojärvellä 26. lokakuuta 1928.

Perheen koti sijaitsi Rautalahdessa, mistä perhe muutti Joensuuhun. Siellä Sirkka Vesa-Kantele suoritti isänsä vaatimuksesta tutkinnon kauppaopistossa, ennen kuin saattoi päätöksensä mukaisesti tehdä elämästä oman näköisensä.

Vesa-Kantele oli perinyt taiteellisen lahjakkuuden maalausta harrastavalta kauppiasisältään ja oli pienestä pitäen intohimoinen piirtäjä. Niinpä vaatteista kiinnostunut nuori nainen hakeutui Taideteollisen oppilaitokseen sen ensimmäiselle muotitaiteilijoille tarkoitetulle kurssille.

Vesa-Kantele valmistui kurssinsa priimuksena muotitaiteilijaksi vuonna 1950. Seuravana vuonna hän voitti ranskalaisen muotitalon Jacques Heimin järjestämään muotipiirustuskilpailuun ja ura sai vauhtia.

Vesa-Kantele työskenteli mainospiirtäjänä ja muotinäytöksissä ennen kuin aloitti 33 vuotta kestäneen päätoimittajan uransa vuonna 1954 Suomen ensimmäisessä varsinaisessa muotilehdessä Sorjat pukimet (sittemmin Muotisorja ja lopulta Muoti+Kauneus). Lehden nimen mukaisesti Vesa-Kantele aloitti myös muoti- ja kauneusmessut Finlandia-talossa. Hän pani likoon omat rahansa ja osoitti epäilijöille, kuinka messuista tuli vuosittainen suuri menestys.

Päätoimittajan uransa ohessa Vesa-Kantele suunnitteli koko ajan mallistoja liki kymmenelle vaatetusteollisuuden yritykselle. Monipuolisesti lahjakkaana hän suunnitteli niin urheiluvaatteita kuin leninkejä, turkiksia, neuleita tai nappeja. Muoti oli Vesa-Kanteleelle niin kokonaisvaltainen asia, että siihen kuului myös muotiliikkeiden perustaminen. Ensimmäinen, A-boutique, oli aikanaan kansainvälisen huippumuodin keidas Helsingissä.

Sirkka Vesa-Kantele oli työssään ahkera ja määrätietoinen ja sille täydellisesti omistautunut. Hän sanoi itse, että lehti oli hänen lapsensa ja että vasta lapsenlapset olivat ne, jotka ohittivat työn tärkeyden hänen elämässään.

Hänen tinkimätöntä suhtautumistaan päätoimittajan työhön kuvastaa se, että hänen uransa päättänyt irtisanoutuminen johtui erimielisyydestä kustantajan kanssa. Sirkka Vesa-Kanteleelle elämä oli joko tai, ei jotakin siltä väliltä. Hän oli voimakastahtoinen ja näkemyksellinen, joka mieluummin luopui virasta kuin periaatteista.

Hän siirtyi 58-vuotiaana viettämään eläkevuosia talvikuukausiksi Espanjaan ja kesäkuukausiksi Iitin kirkonkylään osin 1700-luvulta peräisin olevaan Lepola-nimiseen taloon, jonka hän oli kunnostanut kauniiksi.

Sirkka Vesa-Kantele palkittiin Aikakauslehtien päätoimittajayhdistyksen Julius- palkinnolla, ja hän oli Ornamon kunniajäsen.

Riitta Lindegren

Satu Wrede


Kirjoittajat ovat Sirkka Vesa-Kanteleen päätoimittajakollega ja tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet