Muistot    |   Muistokirjoitus

Gun Winter 1928–2020

Toiminnanjohtaja

Toiminnanjohtaja Gun Winter (ent. Hemming, ent. Väyrynen) kuoli Helsingissä 24. lokakuuta 2020. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Ahvenanmaalla Saltvikin pappilassa 13. joulukuuta 1928.

Gunin äiti Aili oli keskeyttänyt opintonsa Ateneumissa tavat­tuaan vasta valmistuneen agronomin Ragnar Winterin. Tytär oli ainoa lapsi.

Nuoren perheen elämä oli taloudellisesti vaikeaa. Isä-Ragnar kierteli erilaisissa hanttihommissa kaukana, ja Gun varttui isoäitinsä Aina-ruustinnan leskeneläkkeen turvin tämän Ahvenanmaan-huvilalla kolmen aikuisen uskonnollisesti painostavassa kasvuilmapiirissä.

11-vuotiaana Gun Winter lähetettiin Kokkolaan ja sieltä Tammisaareen oppikouluun, josta hän valmistui ylioppilaaksi.

Sodan jälkeen Winter muutti Helsinkiin ja avioitui diplomi­ekonomi Lars-Erik Hemmingin kanssa. Perheeseen syntyivät tytär Gunilla ja poika Björn. Valveutunut äiti varoi toistamasta lapsena kokemaansa nöyryyttävää kasvatusta.

Ajan hengen mukaan elämä 1960-luvulla laajeni ulos perhearjesta. Avioliitto ei kestänyt. Vuonna 1969 Winter meni uusiin naimisiin sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön, ensimmäisen Kuluttajaneuvoston puheenjohtajan Olavi Väyrysen kanssa.

Ankarat lapsuuden ja nuoruuden kokemukset innostivat Winteriä vaikuttamaan yhteiskuntaan. Jo nuorena perheenäitinä hän heräsi vastustamaan vähemmistöjen, aluksi Suomen romanien sortoa. Hän oli myös mukana perustamassa sukupuolten tasa-arvoa ajavaa Yhdistys 9:ää.

Gun Winter oli Kuluttajat-Konsumenterna ry:n kantava voima. Hän oli mukana perustamassa järjestöä vuonna 1964 ja tuli heti sen varapuheenjohtajaksi sekä vuonna 1972 toiminnanjohtajaksi. Hän eläköityi vuonna 1996.

Kielitaitoisena ja sosiaalisesti aktiivisena Winter oli laajasti mukana kansainvälisessä kuluttajatyössä. Ruotsista hän haki kokemuksia ja yhteistyötä, ja hänen ansiostaan yhdistys pääsi kansainvälisen kuluttajajärjestön kirjeenvaihtajajäseneksi jo 1960-luvulla.

Winter oli mukana ensimmäisissä kuluttajien, valtion ja tuottajien sekä kaupan yhteistyöelimissä. 1970-luvun alussa hän aloitti Kuluttajat ry:n lehden Kuluttajapuntarin tekemisen hyvin vaatimattomin voimavaroin. Hänen toimittamanaan syntyi myös Kuluttajan käsikirja.

Eläkkeelle jäätyään ja pitkään sairastaneen, rakkaan aviomiehen kuoltua Gun jatkoi aktiivista kuluttajatoimintaa palaten varapuheenjohtajaksi. Kun Kuluttajat-Konsumenterna ry yhdistyi Kuluttajaliittoon 2010, hän kuului sen hallitukseen. Hän oli perustamassa Humanistiliittoa sekä toimi sen hallituksessa. Ihmisoikeudet olivat yhä tärkeämpiä.

Gun oli sekä Kuluttajat-Konsumenternan ja Kuluttajaliiton kunniajäsen. Vuonna 2011 Humanistiliitto valitsi kunniajäsenensä Vuoden Humanistiksi.

Kesät Gun vietti Ahvenanmaalla Finströmissä äidinäidin veljen, arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemassa huvilassa. Sukututkimus tuli läheiseksi siellä vietetyn ajan myötä.

Gunilla Hemming

Maili Mustonen


Kirjoittajat ovat Gun Winterin tytär ja Kuluttajat-Konsumenterna ry:n kunniapuheenjohtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet