Muistot    |   Muistokirjoitus

Ahti Susiluoto 1940–2020

Kuvataiteilija

Kuvataiteilija, runoilija ja kriitikko Ahti Susiluoto kuoli 2. lokakuuta 2020 Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Lohjalla 20. helmikuuta 1940.

Susiluoto muutti perheensä kanssa Helsinkiin 1951 ja jatkoi koulunkäyntiä Kallion yhteiskoulussa. Opiskellessaan Suomen taideakatemian koulussa 1958–1962 hän voitti Nuoren Voiman liiton nuorten runokilpailun. Runokokoelma Kesät ilmestyi Otavalta 1961.

Susiluoto kirjoitti taiteesta Ylioppilaslehteen, paikallislehtiin, myöhemmin mm. Kalevaan, Kansan Uutisiin ja Taidelehteen. Jo nuorena hänestä uumoiltiin ”lyriikkamme nuorta vihaista miestä”, ja häntä luonnehdittiin vitalistiksi.

Kuvataiteilijana hän debytoi 1970 valtakunnallisissa yhteis- ja ryhmänäyttelyissä.

1970-luvulla hän julkaisi vielä kolme runokokoelmaa. Yksityisnäyttelyitä hän järjesti mm. Galleria Brondassa vuodesta 1979 lähtien. Viimeinen Helsingissä järjestetty näyttely oli vuonna 1998 galleria Artegraficassa. Tänä aikana hän jatkoi kuvataide- ja kirjallisuusarvostelijana.

2000-luvulla Susiluoto muutti takaisin Lohjalle ja sai taiteilija­eläkkeen 2001. Hän asui Lohjalla, kun sai aivoinfarktin 2012, mutta siirtyi sitten Helsinkiin hoitokotiin. Viimeksi jäänyt näyttely oli vuonna 2016 hänen entisen kotitalonsa vieressä sijaitsevassa Lohjan museon Linder-salissa.

Lohjan Karnaisten kesäpaikka oli Susiluodon nuoruuden maalausten ja runojen maisema. ”Lapsena kuuntelin ja katsoin pienten elämysten ja tapahtumien kohoamista taivaan laen korkuisiksi.”

Hän kertoi 1970-luvulla saaneensa kodin perintönä kiinnostuksen taiteen tekemiseen. Hänen maalauksensa Vaiennut sello oli kunnianosoitus isänsä elämäntyölle.

Kriitikkona Susiluodon arvosteluissa ilmeni laaja taiteen tuntemus, häntä pidettiin oivaltavana ja herkkänä sekä monipuolisena kirjoittajana, jolla oli kyky yhdistellä kulttuurin eri alueita.

Kuvataiteilijana Susiluotoa on luonnehdittu perusmodernistiksi, luonteenlaatunaan väri. Brondan haastattelussa hän kertoi: ”Mielivärini on veden väri. Siinä on kaikki ja se heijastaa kaiken.”

Värillä hän ilmaisi tunnetta, tapahtumia ja liikettä. Guassit ilmaisevat surrealistista lempeyttä, erotiikkaa ja lyriikkaa. Ne synnyttävät usein humoristisen, käsinkosketeltavan ilontunteen. Värillinen hahmottaminen on öljy- ja guassimaalausten yhteinen tekijä, jossa väri muodostaa kokonaisuuden.

Susiluodon teoksia on mm. Helsingin eri museoissa, Kiasmassa, Hamissa ja Emmassa sekä eri kaupunkien kokoelmissa.

Ahti Susiluodolla oli kaksi pitkää liittoa ja seitsemän lasta, joista ainoa tytär Saila on myös runoilija.

Liisa Murtti

Kirjoittaja on Ahti Susiluodon sisar.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet