Muistot    |   Muistokirjoitus

Liisa Lampela 1931–2020

Tulkki

Tulkki Liisa Lampela (ent. Kallunki, o.s. Kivelä) kuoli 27. marraskuuta 2020 Finspångissa Ruotsissa 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vanhassa Sallassa 9. heinäkuuta 1931.

Hän joutui koulutyttönä evakkoon Tornioon, kun talvisotaa oli käyty viikko. Jatkosodan aikana hän palasi kotiseudulle, mutta uusi evakkotaival nykyiseen Sallaan oli edessä jatkosodan jälkeen.

Siellä hän tapasi Salde Lampelan. Vuonna 1957 pariskunta lähti työn perässä Ruotsiin, Noraan, lähelle Örebrota. He muuttivat sieltä Nyköpingiin Värmlantiin ja eläkkeelle molemmat pääsivät asuessaan Finspångissa, lähellä Tukholmaa.

Vuonna 1974 Suomessa lomaillessaan Lampelat osuivat Savukosken Tulppioon ja Nuorttijoelle. Sen kesän jälkeen he palasivat joka lomalla Tulppioon kalaan. Aluksi loma kesti parisen viikkoa. Sitten loma-ajat pitenivät niin, että parhaimmillaan pariskunta viipyi Tulppiossa koko kesän, joskus jopa syksyyn asti.

Liisa Lampela oli innokas kalastaja. Tulppiossa ollessaan hän kalasti miehensä kanssa yleensä lähes kaiket päivät ja yöt. Kerran iäkäs aviopari oli ollut kalassa koko vuorokauden. Elinkautisten etsintäpartio löysi pariskunnan yösydännä Tulppionjoella kalastamassa kaikessa rauhassa. Nuhteethan turhasta huolehtimisesta partio sai.

Tulppion Majojen entisen isännän Seppo Tarkan mukaan 1990-luvun alussa maanmittarit piirsivät huumorimielessä päärakennus-Tiskon ympärille kuvitteellisen Tulppion läänin kartan. Kun ensimmäinen Tulppion läänin maaherra Seppänen kuoli, niin Liisa ja Salde valittiin maaherrattareksi ja maaherraksi.

Kesällä 2018 Liisa vietti 86-vuotisjuhlansa Tulppiossa. Kalastusseura Nuortin Elinkautiset ry järjesti hänelle upeat syntymäpäiväjuhlat. Kesän 2018 heinäkuinen käynti Tulppiossa jäi maaherratar-Liisan viimeiseksi matkaksi oman läänin maille.

Aviomiehen vuonna 2006 tapahtuneen poismenon jälkeen Liisa Lampela sai mukaansa kuskiksi ja kalakaveriksi joka kesä yhden pojistaan. Finspångista Tulppioon ”pääsi” kalaan pojista se, joka hävisi ratkaisevan kierroksen veljilleen golfissa.

Muistan Liisan sydämellisenä ihmisenä. Koskaan en nähnyt häntä vihaisena. Heidän asuntovaununsa ohi kulkeminen ei minulta onnistunut. Jo kaukaa Liisa huikkasi syömään, ja sen jälkeen joimme kahvit. Sitten muistelimme ja väsytimme taas kerran Nuortin harjuksia ja harmittelimme irti päässeitä isoja taimenia.

Liisan perheeseen kuuluivat Finspångissa asuvat pojat Hannu, Pentti ja Seppo sekä Rovaniemellä asuva Tapio, poikien lapset ja lastenlapset.

Hannu Kostilainen

Kirjoittaja on Liisa Lampelan perhetuttu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet