Muistot    |   Muistokirjoitus

Michael Apted 1941–2021

Elokuvaohjaaja

Elokuvaohjaaja Michael Apted kuoli 7. tammikuuta 2021 Los Angelesissa. Kuolinsyytä ei kerrottu julkisuuteen.

Hän oli 79-vuotias, syntynyt Aylesburyssa Englannissa 10. helmikuuta 1941.

Michael David Apted opiskeli lakia ja historiaa Cambridgessa samaan aikaan kuin John Cleese ja Stephen Frears.

Ohjaajana hän teki kaikkea dokumenteista James Bondeihin ja työskenteli niin televisiossa kuin elokuvissa sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Apted aloitti uransa televisiossa harjoittelijana Granada-yh­tiössä Manchesterissa.

Siellä harjoittelija sai vuonna 1964 tehtäväkseen etsiä 14 seitsemänvuotiasta haastateltavaksi rakkaudesta, rahasta, rodusta ja muista aiheista Paul Almondin ohjaamaan Seven Up -dokumenttiin.

Kun samojen lasten elämään palattiin seitsemän vuoden päästä, Apted ohjasi jatko-osan. Kaikkiaan osia on kertynyt yhdeksän. Viimeisin, 63 Up, sai ensi-iltansa vuonna 2019.

Up-dokumenttien sarja on Aptedin uran merkittävin työ. Hän sai siitä arvostetun Peabody-palkinnon. Brittisarjan esikuvan mukaan samanlaisia on tehty muun muassa Japanissa, Etelä-Afrikassa ja Ruotsissa.

Apted sanoi, että vaikein oli tehdä 7 Plus Seven (1970), koska jurot 14-vuotiaat eivät puhuneet juuri mitään. Dokumenteissa hän muun muassa luotasi näkemystään, että luokkayhteiskunta on yhä todellisuutta Britan­niassa.

Granadassa Apted ohjasi muun muassa Coronation Street -saippuasarjaa. Ensimmäisen elokuvansa The Triple Echo hän ohjasi 1972.

Aptedin maineikkain elokuva, amerikkalainen Kaivosmiehen tytär (1980), sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta. Sissy Spacek voitti Oscarin pääroolistaan kantrilaulaja Loretta Lynnina.

Gorkin puisto -jännityselokuvaa (1983) Apted kävi tekemässä Helsingissä, joka esitti Moskovaa. Sumuisten vuorten gorillat (1988) ja Nell (1994) tarjosivat Hollywoodin laatuviihdettä ­aikuiselle yleisölle.

Kun maailma ei riitä (1999) oli Aptedin Bond-elokuva, sarjan 19. osa, pääroolissa Pierce Brosnan. Myös Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin (2010) edusti isoja sarjaelokuvia.

Apted työskenteli pitkään. Vielä vuonna 2017 hän ohjasi toimintaelokuvan Unlocked.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi