Muistot    |   Muistokirjoitus

Erkki Pulli 1935–2020

YK-veteraani

YK-veteraani Erkki Pulli kuoli Lappeenrannassa 17. marraskuuta 2020.

Hän oli 85-vuotias, syntynyt Sortavalassa 13. syyskuuta 1935.

Lapsuuden aika Sortavalassa ja perheen raskaat evakkokokemukset vaikuttivat Pulliin, ja hän antautui palvelemaan isänmaansa ja kansainvälisen rauhan asiaa.

Suoritettuaan vakinaisen väen upseerin virkatutkinnon Kadettikoulussa 1960 ja esiupseerin tutkinnon Taistelukoulussa 1974, Pulli palveli kouluttajana ja eskadroonan päällikkönä Uudenmaan rakuunapataljoonassa 1960–1967, toimistoupseerina ja päällikkönä Kaakkois-Suomen sotilasläänin esikunnassa Kouvolassa 1967–1973, autokomppanian päällikkönä 1974 ja komppanian päällikkönä ­RUK:ssa 1976–1983.

YK:n rauhanturvatehtäviin Pulli lähti ensimmäisen kerran Kyprokselle vuonna 1970.

Sen jälkeen seurasivat sotilastarkkailijatehtävät, ensin Golanilla ja Siinailla 1975–1976 ja sotilastarkkailija- ja erikoistehtävät Libanonissa 1981–1982.

Aseettomana sotilastarkkailijana hän toimi kaikilla Lähi-idän rauhanturvaamisalueilla: Golan, Suez, Siinai ja Libanon.

Pulli valittiin Etelä-Libanonissa olevien YK:n rauhanturvajoukkojen Unifilin komentajan, kenraaliluutnantti Calaghanin erikoisryhmään ja pääedustajaksi Beirutiin sodan aikana evl 1982.

Tehtävät tarjosivat hänelle tärkeitä, vaikka myös dramaattisia ja raskaita kokemuksia kansainvälisten operaatioiden toiminnassa. Yksi raskaimmista kokemuksista oli läheisen perhe- ja tarkkailijaystävän saattaminen Suomeen sinkkiarkussa.

Myös oma henki oli useaan kertaan uhattuna, muun muassa Beirutin päämajan pommituksissa ja israelilaissotilaiden aseitten edessä.

Toimiessaan YK:n pakolaisvirkailijana Gazassa 1988 Pulli nimettiin palestiinalaismediassa kansallissankariksi erään konfliktin ratkaisijana.

Kun israelilaissotilaat uhkasivat ampua palestiinalaisnuorukaisia, hän meni virkapuvussa ja YK:n tunnuksin heidän eteensä ja sanoi sotilaille: ”Ampukaa ensin minut.”

Tapauksen muisti PLO:n johtaja ja presidentti Arafat käydessään Suomessa vuonna 1989.

Kansainvälisten tehtävien jälkeen seurasi turvallisempi mutta aktiivinen aika politiikan saralla. Suomen eläkeläisten puolueen puheenjohtajana Pulli toimi 1990–1994. Hän oli myös sitoutumattoman kansalaisliikkeen ehdokkaana Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa. Hän toimi valtuuston puheenjohtajana 2001–2004.

Pulli oli Etelä-Karjalan Sotaveteraanipiirin ja Lappeenrannan sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja vuodesta 2006 lähtien kuolemaansa asti. Vielä viimeisillä voimillaan hän osallistui Sotaveteraaniliiton liittopäivään Helsingissä viime syyskuussa. Hän oli myös liittovaltuuston jäsen.

Suomen veteraaniliitto palkitsi Etelä-Karjalan piirin kahdesti kiittäen sitä Suomen parhaaksi.

Kenraali Gustaf Hägglund kirjoitti kadettitoverinsa muisto­adressissa: ”Erkistä jää valoisa muisto miehenä, joka isänmaanrakkauden ja maanpuolustustahdon innoittamana hoiti kaikki tehtävänsä mallikkaasti ja peräänantamattomasti.”

Koko elämänsä ajan suunnistusta harrastanut veteraani on nyt rastinsa kiertänyt ja päässyt maaliin.

Ilkka Pulli

Kirjoittaja on Erkki Pullin veli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet