Muistot    |   Muistokirjoitus

Kari Autio 1945–2020

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Kari J. Autio kuoli Helsingissä 14. joulukuuta 2020 äkillisen sairauden murtamana. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Helsingissä 14. syyskuuta 1945.

Autio kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Saksalaisesta koulusta 1964. Sieltä saadusta erinomaisesta saksan kielen taidosta oli tulevissa vientiponnisteluissa suurta hyötyä.

Autio valmistui Teknillisestä korkeakoulusta kemian diplomi-insinööriksi 1971. Hän osallistui isänsä yrityksen toimintaan jo nuorena ja joutui perehtymään liikkeenjohdon peruskysymyksiin käytännön työn kautta.

Valmistuttuaan Autio tuli ­Kemiran Vuorikemia-yksikön markkinointiosastolle. Yhtiö valmisti valkoista titaanidioksidipigmenttiä lähinnä maaliteollisuuden tarpeisiin.

Vuonna 1982 Autio valittiin osaston johtajaksi, ja hän teki merkittävän työn rakentaen kasvavalle liiketoiminnalle maailmanlaajuisesti markkina-asemaa. Myyntityön ohessa hän teki sovellutusneuvontaa luoden luottamukselliset asiakassuhteet. Työ kouli hänestä monenlaisissa kulttuureissa toimeentulevan maailmanmiehen.

Vuonna 1985 hänet nimettiin Kemiran Porin tehtaiden johtajaksi. Porin tehtaat olivat jatkuvan kehitystyön ja investointien kohteena. Kapasiteetin kasvattamisen lisäksi tehtiin mittavat panostukset ympäristönsuojeluun.

Vuonna 1987 Autiosta tuli koko titaanidioksidiryhmän johtaja.

Vuonna 1994 Kemiran pörssiin menon seurauksena ryhmä yhtiöitettiin Kemira Pigments oy:ksi ja Autiosta tuli yhtiön toimitusjohtaja. Vaiheittain yhtiö saavutti merkittävän globaalin markkina-aseman.

Vuonna 1997 Autio siirtyi johtajaksi Kemira-konsernin hallintoon. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2005.

Kansainvälisenä liikemiehenä Autio edusti eri kulttuurien, kauppatapojen ja kauppapolitiikan syvällistä tuntemusta ja hallintaa. Esimiehenä hän oli delegoiva ja piti kiinni organisaation työjaosta.

Autio avioitui 1969 Pirkko Pernaan kanssa, ja perheeseen syntyi kolme lasta. Perhe oli kulmakivi, joka osaltaan teki Autiolle mahdolliseksi vaativan uran toteuttamisen.

Aution rakkaita harrastuksia oli purjehtiminen. Suomen saaristosta hankittu kesämökkikiinteistö ja sen hoito oli myös hänelle mieluista varsinkin eläkepäivinä.

Lukeminen, erityisesti politiikan ja teollisuuden historia, oli hänelle tärkeää. Autio oli monipuolisesti valistunut vaikuttaja.

Kari tunnettiin ystäväpiirissä maailmaa nähneenä joviaalina yksilönä sekä vieraanvaraisena isäntänä, hyvänä ja iloisena seuramiehenä.

Pekka Ovaskainen

René Basilier

Matti Lumme


Kirjoittajat ovat Kari Aution ystäviä ja työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet