Muistot    |   Muistokirjoitus

Olof Ekblom 1941–2020

Yrittäjä

Yrittäjä Olof ”Olle” Ekblom kuoli Vantaalla 18. joulukuuta 2020. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Pernajassa 8. heinäkuuta 1941.

Ekblom syntyi maanviljelijäperheeseen. Hän yritti jo pienenä olla mukana eri töissä perheen maatilalla. Yrittäjyys oli hänen mielessään jo varhain: oma Ford-traktori hänellä oli 15-vuotiaana.

Kun Ekblom oli 11-vuotias, lastenlääkäri kiinnitti huomion pojan lihassairaille tyypilliseen kävelytyyliin. Ekblomin vanhemmat eivät vain tyytyneet kuulemaansa, vaan yhdessä matkustettiin Ruotsiin hakemaan lisätietoa lihasvoimia hitaasti heikentävästä, harvinaisesta sairaudesta. Sairaus ei estänyt Ekblomille mieluisten traktorihommien tekoa, sillä hän kehitti erilaisia apuvälineitä ja keinoja nousta traktorin pukille sairauden edetessä.

1960-luvulla Ekblom teki traktoritöitä yksityisyrittäjänä Loviisan kaupungille. Samoihin vuosiin mahtui omakotitalon rakentaminen, perhe ja kaksi lasta. Myöhemmin hän sai kolmannen lapsen ja tämä uusperheen myötä teini-ikäiset sisarukset.

Vuonna 1974 Ekblom otti liikkumisen apuvälineeksi manuaalisen pyörätuolin. Tulevaisuutta yrittäjänä oli suunniteltava, eikä hän aikonut työkyvyttömyyseläkeläiseksi boccia- tai keilakerhoon.

Hakeutuminen Invalidien kauppakouluun uudelleenkoulutukseen käynnisti toisen jakson Ekblomin elämässä. Opiskelu jatkui Invalidiliiton kauppa­opistossa, josta hän valmistui merkonomiksi 1981. Sen jälkeen hän muutti asumaan pääkaupunkiseudulle toteuttaen vielä yrittäjäunelmansa perustamalla oy Olof Ekblom ab Samhab -nimisen apuvälineyrityksen, josta jäi eläkkeelle 65-vuotiaana.

Omassa elämässä koettua fyysisten voimavarojen heikke­nemistä seurasi syventyminen asioihin, joilla on merkitystä erityisryhmien ja erityisesti liikuntarajoitteisten ihmisten elämään. Käpylän kuntoutuskeskuksessa Olle sai kipinän perustaa Loviisan seudun invalidit ry:n, jonka jäsen numero yksi sekä ensimmäinen puheenjohtaja hänestä tuli.

Olle oli aktiivinen vaikuttaja. Hänen työnsä perustui omiin ja vertaisten elämänkokemuksiin etenevän lihassairauden kanssa ”omin voimin” selviytymisestä. Olle oli perustamassa Helsingin seudun lihastautiyhdistystä 1982 toimien sen hallituksessa 2000-luvulle. Hän oli mukana myös ruotsinkielisen FMA:n toiminnassa.

Hengityslaitepotilaat ry:n hallitukseen Olle valittiin 1990-luvulla, kun sähköpyörätuolin lisäksi hänen apuvälineekseen tuli hengityskone. Vantaan vammaisneuvostoon hänet valittiin 1991 ja sen rakennustyöryhmään 2000. Vantaan invalideissa hän vaikutti vuodesta 2014.

Kaikki Ollen tuntevat muistamme hänen sydämestä tulevan hymynsä sekä rauhallisen, harkitsevan lähestymistavan ­asiaan kuin asiaan. Jokaiselle löytyivät kauniit sanat. Ollen lähipiiriin kuuluivat puoliso, viisi lasta ja seitsemän lastenlasta.

Liisa Rautanen

Jukka Sariola

Kirjoittajat ovat Olle Ekblomin ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet