Muistot    |   Muistokirjoitus

Risto Vartia 1935–2020

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Risto Vartia kuoli 12. joulukuuta 2020 Helsingissä 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt Hämeenlinnassa 30. marraskuuta 1935.

Vartia kirjoitti ylioppilaaksi SYK:sta 1954 ja valmistui diplomi-insinööriksi TKK:sta 1962. Sotilasarvoltaan hän oli vänrikki.

Elämäntyönsä Vartia teki Helsingin kaupungin energialaitoksessa kaukolämmön rakentamis- ja kehittämistehtävissä. Hän aloitti uransa teekkarina Alppilan lämpökeskusprojektissa. Myöhemmin hän vastasi yksikönpäällikkönä kaukolämpöverkon ja lämpökeskusten rakennuttamisesta yli kolmen vuosikymmenen ajan 1964–1998.

1970-luvun energiakriisin jälkeen kaukolämmitys laajeni nopeasti. Vartian johdolla kehitettiin aluelämmitystoiminta. Siinä uusien asuinalueiden lämmitys toteutettiin ensin öljykeskuksilla, ja ne liitettiin myöhemmin siirtojohdoilla varsinaiseen kaukolämmitykseen.

Suurten kaukolämpövoimaloiden rakentamisen myötä siirtoputkien koko kasvoi niin, että ne päätettiin louhia tunneleihin. Vartia osallistui tunneleiden ­ideointiin, suunnitteluun ja niiden kehittämiseen yhteiskäyttötunneleiksi, joissa kaukolämmön lisäksi kulkee muun muassa juomavettä ja sähköä.

Koko uransa ajan Vartia osallistui voimakkaasti verkon rakenteiden kehittämiseen ja standardointiin Lämpölaitosyhdistyksessä, ja laajemminkin Pohjoismaissa ja Euroopassa.

Vartia eläköityi 1998, mutta hänen kädenjälkensä näkyy vielä pitkään Helsingin kaukolämmityksessä ja koko kaukolämpö­alalla.

Urheilijana Risto Vartia oli lahjakas ja monipuolinen joukkuelajien taitaja. Hän pelasi vuosia yhtä aikaa kahta mestaruus­sarjaa, jääkiekkoa HJK:ssa 1954–1960 ja käsipalloa Unionissa 1953–1964. Ja vuoden hän ehtiessään pelasi myös Sörnäisten NMKY:ssä koripallon SM-sarjaa.

Vartian päälajiksi muotoutui käsipallo, jossa hän kuului niihin harvoihin, jotka jo 1950-luvulla nousivat kansainväliselle tasolle. Vartia voitti urheiluseura ­Unionin riveissä seitsemän Suomen mestaruutta. Hän pelasi 20 maaottelua ja voitti kahdesti kotimaisen maalintekijätilaston.

Vuonna 1958 hänet valittiin maan parhaaksi käsipalloilijaksi. Suomen käsipalloliitto palkitsi Vartian 2013 valitsemalla hänet ensimmäisten joukossa lajin Hall of Fameen, käsipallosankariksi.

Risto oli armoitettu seuramies, jolla oli kyky ja halu koota yhteen ihmisiä niin työ- kuin yksityiselämässään. Hänellä oli paljon ystäviä ja yhteydenpito jatkui myös eläkevuosina. Risto oli erittäin suku- ja perherakas. Hän oli suvun keskushahmo, joka piti huolta, että yhteydet säilyivät, vaikka maailma erotti.

Risto meni naimisiin Raijansa kanssa uudenvuodenaattona 1959. Kuudenkymmenen vuoden liiton aikana heille siunaantui neljä poikaa, neljä miniää ja seitsemän lastenlasta.

Eläkepäivillään urheilumies harrasti vaimonsa kanssa metsänhoitoa Enonkoskella ja mökkeilyä Veikkolassa.

Eero Vartia

Matti Vartia

Antti Saviniemi


Kirjoittajat ovat Risto Vartian poika, veli ja työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet