Muistot    |   Muistokirjoitus

Kyösti Kurtakko 1948–2021

Professori emeritus

Emeritusprofessori Kyösti Kurtakko kuoli Kolarissa 7. tammikuuta 2021 sairauden otettua jouluna nopeasti yliotteen.

Hän oli 72-vuotias, syntynyt Kolarissa 17. syyskuuta 1948.

Kurtakon lapsuudenkoti oli syrjäisessä Ylläsjärvessä. Metsä ja metsästys elivät hänessä vahvoina. Lisäaineksia toivat kokeileva ja sosiaalinen luonne, elinpiirin nopea muutos ja rikas elämänkokemus, josta riitti tarinoitavaa.

Kokeiltuaan 1960-luvulla pari vuotta savottaelämää Kurtakko jatkoi koulua. Kittilän koulu­aikoihin väriä toivat vieruskaveri Kalervo Palsa ja kylän villi raitti. Kurtakko pääsi Kittilästä ylioppilaaksi ensimmäisenä ylläsjärveläisenä vuonna 1969.

Karjalaisen äidin vaikutuksesta Kurtakon isä lahjoitti Karjalan liitolle tontin, jolle rakennettiin tunturimaja karjalaisten Lapin reissuja varten. Karjalan liitosta löytyi 1970 Kyöstin rakas vaimo Sirkka.

Ennen kasvatusalaa Kurtakko harkitsi sotilaan ja papin uraa. RUK:ssa hän totesi, ettei sotilasammatti ole häntä varten, mutta reservissä hän eteni majuriksi. Teologiaakin hän ryhtyi opiskelemaan eläkkeelle päästyään.

Armeijan jälkeen 1970–1971 hän toimi opettajana Venejärvessä, jonne kuljettiin taas viikoittain 2010-luvulla, kun Kyösti ja Sirkka alkoivat ratsastaa idyllisellä Sinitorpan tallilla.

Valmistuttuaan Oulusta humanististen tieteiden kandidaatiksi 1973 ja luokanopettajaksi 1974 Kurtakko toimi opettajana Rovaniemen maalaiskunnassa.

Hän valmistui kasvatustieteen maisteriksi 1977 ja lisensiaatiksi 1982. Vuonna 1979 hän siirtyi lehtoriksi uuteen Lapin korkeakouluun, jossa hän oli ensimmäinen tohtoriksi väitellyt. Vakinaisen professuurin hän sai 1998.

Yliopisto oli Kurtakolle keskeinen osa elämää. Hän työskenteli Lapissa lehtorina, apulaisprofessorina, professorina, dekaanina ja yliopistokollegion puheenjohtajana.

Hän oli kehittämässä Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun johtavana rehtorina Suomen ja asiantuntijana Viron AMK-järjestelmää. Hänellä oli lukuisia koti- ja ulkomaisia asiantuntija- ja luottamustehtäviä. Lopussakin hän oli Ylläksen metsästäjien puheenjohtaja.

Professorin tehtävissä Kurtakko kehitti ja tutki niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Hän oli toimintatutkimuksen uranuurtajia.

Opettamista Kyösti arvosti. Hän näki suomalaisen koulun menestyneen paljolti kirkkaasti palaneiden kansankynttilöiden avulla. Sellaiseksi hänetkin voi nähdä.

Kyöstin lähipiiriin kuuluivat vaimo Sirkka, pojat Janne ja Miika sekä lapsenlapset Selma ja Edvin.

Janne Kurtakko

Miika Kurtakko

Kirjoittajat ovat Kyösti Kurtakon lapset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet