Muistot    |   Muistokirjoitus

Matti Räsänen 1934–2020

Professori

Professori Matti Räsänen kuoli 14. joulukuuta 2020 Helsingissä. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Kuopiossa 8. toukokuuta 1934.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1953 Räsänen siirtyi opiskelemaan Helsingin yliopistoon humanistisia aineita. Gradu syntyi Suomen histo­rian alalta, mutta polku johti kansatieteen syventäviin opintoihin ja Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kansatieteen assistentiksi. Toimiessaan Savolaisen Osakunnan kuraattorina Räsänen oppi verkostoitumisen ja varainhankinnan taitoja.

Vuonna 1967 hän hakeutui Kuopion museon johtajaksi. Hänen kaudellaan perusnäyttely uusittiin ja aloitettiin kaupunkikulttuurin tallennus sekä julkaisutoiminta. Häviävän puukaupungin muistomerkiksi saatiin säilymään museokortteli.

Kaupunkitutkimuksesta tulikin Räsäsen tiedemiesuran toinen päähaara. Fyysisen kaupunkiympäristön taltiointi oli purku-uhan alaisissa puukaupungeissa kiireellinen tehtävä.

Siirryttyään 1974 Jyväskylän yliopistoon tutkijaksi ja opettajaksi Räsänen organisoi kaupunkilaisten tarinoiden ja muistelmien keruuta kahden kirjan verran. Pisimmälle kaupunkitilan ja historian sekä tuolloisen nykypäivän suhdetta kartoitettiin Kaskisten kaupunkiin tehdyllä tutkimuskokeella yhdessä Svenska Litteratursällskapetin kanssa.

Räsäsen toimintaa on leimannut läpi vuosien yhteistyökyky ja halu saada tulosta aikaan ryhmätyöllä. Usein vähäisin aineellisin resurssein tuetut projektit tuotettiin useamman kirjoittajan voimin. Viimeisimpänä yhteistyönä tuli julki 2008 Savon historiasarjan viimeinen osa.

Jo Helsingin-vuosina Räsäsen kiinnostuksen kohteeksi nousi Suomessa säilynyt viljapohjaisten juomien – oluen, sahdin ja kaljan – unohtumassa ollut valmistusperinne. Pienpanimoiden tulemisesta ei tuolloin edes haaveiltu. Väitöskirja aiheesta valmistui 1975.

Olutkulttuurin tutkimus ja jäsenyys Olut- ja panimohistorian yhdistyksessä säilyivät sittemmin rakkaana harrastuksena.

Arjen ruoka- ja juomatapojen tarkastelu sosiokulttuurisena kuvastimena jatkui sekä kansainvälisissä seminaareissa että kotimaisessa julkaisutoiminnassa.

Vuodet Turun yliopiston kan­satieteen professorina 1987– 1995 olivat opetuksen ja tieteenalan kotimaisten sekä kansainvälisten suhteiden täyttämää aherruksen aikaa, joka heikensi Räsäsen terveyttä. Oppilaat ja työtoverit muistavat hänet rakentavana ja kannustavana ihmisenä.

Eläkkeellä Räsänen siirtyi helsinkiläiseksi sekä kesäasukkaaksi Siilinjärvelle lämmittelemään savusaunaa puolisolleen Riitalle, ystäville ja tyttären perheelle, johon kasvoi kaksi lasta ukin iloksi.

Teppo Korhonen

Mariliina Räsänen

Kirjoittajat ovat Matti Räsäsen kollega ja tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet