Muistot    |   Muistokirjoitus

Tuomas Gerdt 1922–2020

Mannerheim-ristin ritari

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt kuoli 1. marraskuuta 2020 Helsingissä 98-vuotiaana.

Hän oli syntynyt Heinävedellä 28. toukokuuta 1922.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Gerdt vietti Rantasalmella. Elokuussa 1940 hän meni kauppakouluun Mikkeliin.

Valmistumisen jälkeen koulu järjesti hänelle työpaikan Schauman-yhtiön Savonlinnan vaneritehtaalle. Sodan jälkeen työ Schaumanilla jatkui raskaissa sotakorvaustoimituksissa.

Runsaan kahden vuoden kuluttua Gerdt siirtyi Kaukas-yh­tiön metsäosastolle, jonka konttori oli tuolloin Savonlinnassa. Uuden konttoristin palkkaetuihin kuului motti halkoja kuukaudessa, pilkottuina. Jo vuonna 1950 Gerdtin työpaikka siirtyi kuitenkin Helsinkiin, Kaukaan pääkonttoriin, kauas Kaukaan metsistä ja tehtaista.

Syynä oli se, että hänestä tehtiin metsäosaston ”tietokonemies”. Yhtiössä oli näet päätetty ottaa käyttöön IBM:n reikäkortti- eli hollerith-koneet, jotka sijoitettiin Helsingin pääkonttoriin, ja metsäosastosta tuli uuden järjestelmän kokeilu­yksikkö.

Gerdtin työtehtävät muuttuivat ja helpottuivat, kun vuonna 1968 aloitti toimintansa Tehdaspuu oy, neljän itäsuomalaisen metsäyhtiön perustama puunhankintayhtiö.

Se ryhtyi vastaamaan osakkaittensa puunhankinnasta ja näiden metsien hoidosta.

Gerdtistä tuli monissa Tehdaspuuta koskevissa asioissa Kaukaan toimitusjohtajien ja metsäpäälliköiden luottomies.

Urheilu ja kuntoliikunta olivat Gerdtille kaikki kaikessa. Sodan jälkeen hän pelasi pesäpalloa savonlinnalaisissa seuroissa Riento ja Pallokerho. Suunnistuksesta tuli kuitenkin Gerdtin tärkein urheiluharrastus. Hän aloitti Helsingin Tovereissa, mutta siirtyi 1950-luvun lopulla Helsingin Suunnistajiin.

Hän kiersi ympäri Suomea yhdessä poikansa Ollin kanssa, joka oli jo nuorena liittynyt samaan seuraan. Molemmat osallistuivat useisiin Jukolan viesteihin HS:n eri joukkueissa. Lisäksi hän harrasti reserviläisjärjestöjen maastourheilua, jossa lajeina olivat suunnistus, kartanluku ja maastoammunta.

Gerdt toimi Mannerheim-ristin ritarien säätiössä, reserviläisjärjestöissä sekä sotaveteraani- ja sotainvalidijärjestöissä eri tehtävissä, säätiössä puheenjohtajana ja viimeksi varapuheenjohtajana.

Vaikka Gerdtit joutuivat muuttamaan Savonlinnasta Helsinkiin, kesälomat vietettiin kuitenkin pitkään Savonlinnassa ja Rantasalmella. Lapinsaaresta Pihlajavedellä tuli mieluisa kesälomien viettopaikka. Siellä Gerdt sai viettää huolettomia kesäpäiviä kalas­taen ja soutaen.

Ensimmäinen oma kesäpaikka Lohjanjärven rannalla muodostui kuitenkin lyhytaikaiseksi hänen muuttaessaan vaimoineen Lauritsalaan.

Uusi kesämökki hankittiin Savitaipaleelta Saimaan rannalta. Siitä muodostui koko perheen yhteinen tapaamispaikka Tuomaala.

Perhe oli Tuomas Gerdtille rakas ja tärkeä. Onnellinen 67 vuoden avioliitto päättyi Lea-vaimon kuolemaan vuonna 2013.

Perheeseen kuuluu kaksi lasta, neljä lastenlasta ja kuusi lastenlasten lasta. Tuomas-Pappa oli kaikkien rakastama ”ikihonka” ja tukipilari.

Viimeiset vajaat kolme vuotta hän vietti Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa Helsingissä, lähellä pääkaupunkiseudulla asuvia lapsiaan.

Tuomas Gerdt haudattiin Lappeenrannassa Lepolan hautausmaalle 28. marraskuuta 2020 sotilaallisin kunnianosoituksin.

Olli Gerdt

Esko Pakkanen


Kirjoittajat ovat Tuomas Gerdtin poika sekä työtoveri ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet