Muistot    |   Muistokirjoitus

Pertti Helander 1933–2020

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Pertti Juhani Helander kuoli vakavan sairauskohtauksen seurauksena Kuopiossa 2. joulukuuta 2020. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Viipurissa 6. lokakuuta 1933.

Helander kasvoi yrittäjäperheessä. Perheen linja-autoyrityksen toimintaan liittyvät käänteet määrittivät etenkin lapsuusvuosia.

Sodan syttyminen syksyllä 1939 pakotti perheen muuttamaan Viipurista yhtiön haarakonttorin yhteyteen Imatralle ja myöhemmin sodan jatkuessa Kuopioon, missä linja-autoliikennöintiä jatkettiin uuden yrityksen Savon Liikenteen nimissä.

Kuopiosta tuli Helanderin kotikaupunki. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion poikalyseosta 1952. Asepalveluksen jälkeen hän opiskeli Tampereen teknisessä opistossa ja valmistui sieltä autoinsinööriksi 1957. Hänelle tarjoutui mahdollisuus jatkaa opintoja Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa, josta hän valmistui koneenrakennustekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 1966.

Opiskelujen yhteydessä suo­ritettu työharjoittelu nykyisin Man-konserniin kuuluvalla Büssingin kuorma-autotehtailla Braunschweigissa oli nuorelle miehelle silmiä avaava kokemus. Tänä aikana hankittu sujuva saksankielen taito oli hyödyllinen vuosien varrella.

Tästä alkoi myös koko elämän kestänyt kiinnostus Saksaan ja sen histo­riaan.

Päätös olla jatkamatta perhe­yritystä ja yhtiön myynti Savonlinjalle veivät Helanderin ensiksi opettajaksi Kuopion teknilliseen opistoon ja lopulta ensin VR:n Kuopion konepajalle ja sieltä VR:n Pieksämäen konepajan päälliköksi. Hänen johdollaan Pieksämäen konepajaa uudistettiin ja kasvatettiin voimakkaasti.

Merkittävä käänne Helanderin uralla oli 1980-luvulla oman insinööritoimisto Helaran perustaminen ja yhteistyö rakennusliike Hakan kanssa uuden rautatiekonepajan rakentamisessa Leningradin lähelle Tosnoon. Hanke oli aikansa suurimpia suomalaisia rakennusprojekteja Neuvostoliitossa.

Tasavallan presidentti myönsi Pertti Helanderille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin (SVR R I) vuonna 1988.

Eläkevuosina Pertille muodostui tärkeäksi matkailuautolla liikkuminen Euroopassa. Syksyllä lähdettiin Saksan ja Ranskan viinialueiden kautta Etelä-Eurooppaan, mutta kesäksi tultiin aina kotiin Vehmasmäkeen. Eläkevuosiin toivat myös paljon iloa ystävät ja lastenlapset.

Pertti oli loppuun asti kiinnostunut Suomen ja maailman tapahtumista. Hän seurasi tarkasti sekä suomalaisia että ulkomaisia lehtiä. Hänellä oli omat mieli­piteensä asioista, eikä hän epäröinyt myöskään niitä esittää.

Me muistamme Pertin huolehtivana puolisona, isänä, ukkina, iso-ukkina, veljenä, appena ja läheisenä ystävänä. Samalla myös vahvana henkilönä, joka uskalsi elää läpi elämän tinkimättömästi omien arvojensa ja näkemystensä pohjalta.

Mikko Helander

Kirjoittaja on Pertti Helanderin poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet