Muistot    |   Muistokirjoitus

Marianne Sten-Tarkkonen 1941–2020

Muotisuunnittelija

Muotisuunnittelija Marianne Sten-Tarkkonen kuoli Tampereella 20. joulukuuta 2020. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 14. helmikuuta 1941.

Sten-Tarkkonen oli tunnettu nimi suomalaisessa trikooteollisuudessa sen kulta-aikana 1970- ja 1980-luvuilla. Hänellä oli vahva näkemys neulosvaatteiden toimivuudesta pukeutumisessa, ja siksi hän suunnitteli rohkeasti uudenlaisia, raikkaita ja värikkäitä naisten vaatteita kotimaan markkinoita ja vientiä varten. Naiset huomasivatkin, miten trikoovaate on monella tavoin upea vaate, kun sen suunnittelu osataan tuoda ajan hermolle. Sen Sten-Tarkkonen osasi.

Sten-Tarkkosen lapsuusvuodet Helsingissä olivat onnellisia, vaikka sodan aikana olikin puutetta. Suuri mullistus hänen elämäänsä tuli, kun Negendanckin serkkuperhe tuli sotapakolaisena Saksasta hänen pieneen kotiinsa asumaan. Näyttelijä, kuvataiteilija Fred Negendanckista ja hänen sisaristaan tulikin elinikäiset ja läheiset ihmiset Ma­riannelle.

Sten-Tarkkonen kävi keskikoulun Helsingfors Flicklyceetissä, minkä jälkeen hän aloitti ammatilliset opinnot ensin Hel­singin Leikkuuopistossa ja vuonna 1962 Pariisissa sekä myöhemmin Tanskassa. Pariisissa hän viipyi kolmen vuoden ajan opiskellen ranskaa Sorbonnessa ja muotia Guerre-Lavigne -nimisessä haute-couture -koulussa.

Vuosina 1967–1969 Sten-Tarkkonen oli Tanskassa lentoemäntänä ja kävi samaan aikaan tekstiilikoulua ja oppi lisää muotisuunnittelutaitoa. Äitinsä painostuksesta hän palasi 1969 Suomeen ja tuli valituksi Suomen Trikoon naisten vaatteiden suunnittelijaksi Tampereelle Pyynikin tehtaalle. Vuonna 1985 hän siirtyi vastaavaan tehtävään Nokialle Nanson tehtaalle, jossa hän toimi vuoteen 1996 saakka.

Mariannella oli iloinen, peräänantamaton ja omapäinen luonne. Hän oli erittäin kielitaitoinen. Suomenruotsalaisena hän hallitsi molemmat kotimaiset kielet ja ulkomaan kokemuksen kautta ranskan, englannin ja tanskan kielen.

Työnsä aikana Manne matkusti paljon. Vuosittaisten Pariisin ja Italian muotimatkojen lisäksi hän kävi Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa muodin aaltoja tutkimassa ja inspiraatioita saamassa.

Hän sai toteuttaa unelmaansa muodin parissa, johon äidin tuki oli ollut aikanaan kantavana voimana.

Tommi Tarkkonen

Marjatta Salonen

Kirjoittajat ovat Marianne Sten-Tarkkosen poika ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet