Muistot    |   Muistokirjoitus

Larry King 1933–2021

TV-juontaja

Aikamme julkkiksia ja kärkipoliitikkoja haastatellut CNN-juontaja Larry King kuoli 87-vuotiaana, 23. tammikuuta 2021, covid-19-diagnoosin jälkeen Cedars-Sinain sairaalassa Los Angelesissa.

Hän oli syntynyt New Yorkissa 19. marraskuuta 1933.

CNN sai tiedolle vahvistuksen hänen pojaltaan. Myös Kingin vuonna 2012 perustama Ora ­Media tiedotti tapahtuneesta.

Larry King eli syntyjään Lawrence Zeiger oli ortodoksijuutalaisen perheen poika. Hän aloitti uransa juontajana 1950-luvulla Floridassa, jossa työnantaja ehdotti sukunimen muuttamista ”vähemmän etniseen muotoon”.

Urakehitystä hidastivat aluksi uhkapeli, konkurssi ja petossyytteet, mutta vuonna 1978 hän sai valtakunnallisen radio-ohjelman, josta tuli hyvin suosittu.

Vuonna 1985 hän siirtyi CNN:n Larry King Live -ohjelman juontajaksi ja haastatteli yhtä myötäsukaisesti kansan syvien rivien ufo-teoreetikkoja kuin superjulkkiksia, jotka tiesivät hyvin, että Kingin seurassa saattoi rentoutua ja jutella mukavia.

Kingin mielestä haastateltavan piti saada olla asiantuntija ja hänen itsensä ei ollut hyvä tietää asioista juuri sen enempää kuin tavallinen tv-katsoja. Näin hän saattoi pitää keskustelut tarpeeksi maanläheisinä.

Yhdysvaltain presidenteistä hän ehti haastatella urallaan kaikkia Richard Nixonista lähtien.

Kingin sanotaan tehneen yli 50 000 radio- ja tv-haastattelua. Hän ei pitänyt itseään journalistina vaan sanoi tyylilajinsa olevan ”infotainment” eli informatiivinen viihdyttäminen.

King jatkoi CNN:lla neljännesvuosisadan kunnes ohjelma loppui vuonna 2010 katsojalukujen vähennyttyä nolosti juuri 25-vuotisjuhlallisuuksien aikaan. King oli tuolloin menettänyt katsojistaan 40 prosenttia vuoden aikana.

Oikealta hänet ohitti katsojaluvuissa Fox-kanavan juontaja Sean Hannity ja vasemmalta ohi porhalsi MSNBC:n Rachel Maddow. Yhdysvaltain polarisaatio oli jo tuolloin syvenemässä ja Kingin kaltainen leppoisa, kokoava hahmo ei vedonnut entiseen tapaan. Piers Morgan sai hänen ohjelmapaikkansa.

Vuoden 2011 Emmy-palkinto elämäntyöstä päätti yhden aikakauden.

CNN-vuosien jälkeen King perusti Ora TV -yhtiön meksikolaismiljardööri Carlos Slimin kanssa ja juonsi poliitikko­pitoista Politicking with Larry King -ohjelmaa sekä kevyempää julkkispitoista Larry King Now -ohjelmaa. Se levisi myös Venäjälle valtiollisen RT-kanavan kautta. King tähdensi että kyseessä oli lisenssi, joka ei sallinut RT-kanavan editoida ohjelmaa millään tavalla.

Sattumoisin aivan ensimmäisiä surunvalittelijoita Kingin kuoleman jälkeen oli Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka kiitti juontajan elämäntyötä ammattimaisuudesta.

Kingistä henkseleineen tuli hänen kultakautensa aikana niin tunnettu hahmo, että häntä pyydettiin usein näyttelemään cameo-rooleihin elokuviin kuten Ghostbusters sekä tv-sarjoihin ja mainoksiin, joissa hän esiintyi useimmiten omana itsenään.

Yksityiselämässään King ehti naimisiin kahdeksan kertaa seitsemän eri naisen kanssa. Yksityiselämässä oli myös suuria suruja, sillä kaksi hänen viidestä lapsestaan kuoli ennen isäänsä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi