Muistot    |   Muistokirjoitus

Seppo Laaksonen 1944–2020

Emeritusprofessori

Emeritusprofessori Seppo Laaksonen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 20. joulukuuta 2020 Helsingissä.

Hän oli 76-vuotias, syntynyt Orimattilan Sepänjoella 14. tammikuuta 1944.

Laaksonen oli yhteiskuntatutkimuksen ja tilastoalan menetelmien arvostettu asiantuntija.

Koulutustaustana olivat lisensiaatin tutkinto väestötieteessä Helsingin yliopistossa ja väitös tilastotieteessä Jyväskylän yliopistossa 1992.

Laaksonen teki merkittävän uran Tilastokeskuksessa ja Helsingin yliopistossa. Hän jäi eläkkeelle Helsingin yliopiston yhteiskuntatilastotieteen professuurista vuonna 2012.

Julkaisutoiminta jatkui viime vuosiin asti.

Laajalti tunnettuja ovat oppikirjat Surveymetodiikka: Aineiston kokoamisesta puhdistamisen kautta analyysiin (2010) ja Springer-kustantamon julkaisema Survey Methodology and Missing Data, Tools and Techniques for Practitioners (2018).

Tilastoalan ohella julkaisu­luettelon yli 200 nimikettä kattavat mikroekonometrian, sosiologian, väestötieteen ja kasva­tusalan yhteisjulkaisuja.

Laaksonen välitti uusinta menetelmätietämystä tilastotoimen käyttöön ja nosti Suomen tilastoalan menetelmätyön kansainväliselle tasolle.

European Social Survey -tutkimuksessa ja muissa kansainvälisissä hankkeissa hänellä oli tärkeä rooli. Työskennellessään Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa hän edisti Etiopian ja Moldovan tietohuollon kehittämistä. Myös EU:n tilastovirasto Eurostat oli hänelle tuttu.

International Statistical Institute valitsi hänet jäseneksi 1994.

Hän toimi International Association of Survey Statisticians -järjestön ja Suomen Tilasto­seuran johtoelimissä.

Kotiseuturakkaana Laaksonen toimi yli 40 vuotta Puistola-seurassa. Työstään kotiseudun hyväksi hänelle myönnettiin Helkan tunnustusmerkki, Suomen Kotiseutuliiton harrastusmitali ja Helkan hopeinen Pro Helsinki -ansiomerkki.

Kotimaassa Seppo oli ”talvella sukset jalassa ja kesällä airot käsissä”. Hän osallistui säännöllisesti Finlandia-hiihtoon ja Sulkavan Suursoutuihin.

Southamptonin yliopiston perimätieto muistaa hyväntuulisen suomalaisen tiedemiehen Sepon, joka hiihti laitokselle ­aamuisin rullasuksilla.

Kehityspolkuaan hän on kuvannut värikkäästi kirjassa Surveymetodiikan nousu. Henkilöhistoriallinen katsaus vuosilta 1985–2018.

Seppo tarttui asioihin täysin rinnoin eikä empinyt ylittää organisaatioiden hallinnollisia raja-aitoja. Tutkimustyössä ja työtoverina hän oli joukkuepelaaja.

Opettajana hän oli pidetty ja helposti lähestyttävä.

Sepon perheeseen kuuluivat Pirjo-vaimo, kaksostyttäret ja neljä lapsenlasta.

Monet kesät vietettiin Rusi­saaressa, Pirjon suvun maatilalla Enonkoskella Hanhijärven kylän maisemissa. Luonnon havainnointi oli heille yhteinen harrastus.

Pirjo tunnetaan taitavana akvarellimaalarina nimellä Pirre. Siten Sepon perheessä yhdistyivät kauniisti tiede ja taide.

Erkki Pahkinen

Risto Lehtonen

Timo Koskimäki

Kirjoittajat ovat Seppo Laaksosen tiede- ja työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet