Muistot    |   Muistokirjoitus

Billy Kelly 1967–2021

Baari- ja ravintolatyöntekijä

Sadoille helsinkiläisille persoonallisena baari- ja ravintolatyöntekijänä tutuksi tullut Billy Kelly kuoli syöpään Terhokodissa Helsingissä 9. helmikuuta 2021. Hän oli 53-vuotias, syntynyt Ballinasloessa Irlannissa 11. heinäkuuta 1967.

Kelly aloitti baarityöt 15-vuo­tiaana ja Helsinkiin hän tuli 19-vuotiaana vuonna 1987.

Yksi ensimmäisistä työpaikoista Helsingissä oli Eerikin­kadun Corona Baari ja Biljardi, jossa Kelly aloitti baarimikon työt vuonna 1993.

”Corona oli mulle kuin koti, ja osa ihmisistä on yhä 25 vuoden jälkeen mun ystäviä. Tää paikka teki musta stadilaisen”, Kelly kertoi Eerikinkadulla lopettaneen Coronan muistelujutussa Image-lehdessä vuonna 2019.

Kellyn tie jatkui lukuisiin kantakaupungin baareihin: Cafe Bar No 9 eli Ysibaariin, Ravintola Toriin, Slusseniin, Ravintola Allotriaan Vallilassa ja viimeiseksi jääneeseen Malaga Bariin Jätkäsaaressa.

Malaga Barin ilmoitettua Kellyn kuolemasta Facebookissa kommenttipalsta täyttyi satojen asiakkaiden, ystävien ja tuttujen osanotoista perheelle ja läheisille.

Tätä ei tapahdu ihan jokaiselle ravintolatyöntekijöille, vaikka useat heistä lienevätkin monille ainoa ystävä, ja ravintola on kenties koti ja perhe.

Billy Kellyllä oli julkisen elämän lisäksi muutakin elämää. Moni ei ehkä tiedä, että Kellyllä oli vaimon ja aikuisen pojan lisäksi sisko ja veljiä, jotka kävivät tervehtimässä häntä Terho­kodissa.

Tai sitä, että Kellyllä oli toinenkin työpaikka: rakennukset. Hän muun muassa remppasi työporukalla asuntoja, eikä perusraksaduunikaan ollut vierasta.

Eräistä harvoista Kellyn antamista haastatteluista käy ilmi hänen arvostuksensa rakentamista kohtaan: ”Ne oli jengiläisiä, mutta ennen kaikkea työmiehiä: puuseppiä ja metallimiehiä. Kerran yksi niistä istui tiskillä ja hioi kädellään tiskin metallista kaarretta”, Kelly kertoi erään baarin rakentajista Imagessa vuonna 2019. ”Kysyin, että mitä sä tsekkaat, ja se vastasi, että olin hitsaamassa tätä tiskiä ja katson miten se on pysynyt paikallaan.”

Nuori Billy Kelly harrasti nyrkkeilyä. Hän seurasi Helsingissäkin alaa lukemalla nyrkkeilylehtiä. Harrastuksiin kuuluivat myös penkkiurheilut pyöräilyn, baseballin ja etenkin rodeon parissa.

Jotakin nyrkkeilyharrastuksesta oli Kellyssä vuosikymmentenkin jälkeen. Lempeällä miehellä oli myös toinen, luja puolensa.

Annettakoon työtoverin ilmaista asia paremmin: ”Jos Billy huomasi, että joku asiakas kohteli naisia väärin, tuli lähtö ja porttikielto saman tien.”

Pitkäaikainen ystävä luonnehtii, että Kellyllä oli kummallinen taito saada keskustelukumppaninsa tuntemaan itsensä tär­keäksi. Tämä luonteenpiirre toistuu Kellyä muistavien sanoissa.

”Billyllä oli uskomaton taito saada ihmisille hyväksytty ja lämmin fiilis.”

”Billy sai pienetkin hetket, arkiset kohtaamiset tuntumaan erityisiltä.”

”En ole koskaan tuntenut it­seäni niin tervetulleeksi kuin Billyn vastaanottamana.”

Kelly ei vain lähtenyt itse vaan vei mukanaan myös ison palan Helsinkiä. Hän jätti sen saman, jonka hän persoonallaan Helsinkiin toi, jonka hän Helsingille antoi, ja joka hänen jäljiltään tänne jää.

Parinkin asiakkaan muistosanat Malaga Barin Facebook-seinällä osuvat yksinkertaisesti maaliin: Helsinki jää kaipaamaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet