Muistot    |   Muistokirjoitus

Pentti Nohynek 1931–2020

Liikunnan lehtori

Liikunnan lehtori Pentti PubiNohynek kuoli 28. marraskuuta 2020 Espoossa 89-vuo­tiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 8. tammikuuta 1931.

Nohynek eli ensimmäiset vuotensa Helsingin Sörkassa, ja lapsuusajalta puheenparteen jäi Stadin slangi.

Perhe muutti ennen sotia Munkkiniemeen, jonka yhteiskoulusta (MYK) tuli Nohynekin elämän keskeinen tekijä. Sieltä löytyi myös tuleva vaimo Aija.

Nohynek toimi MYK:ssa jumppamaikkana koko työelämänsä. Työmoraali ja tekemisen aatos oli hänelle ehdotonta, perheensä esikoisena hän oli joutunut helpottamaan duunariyksinhuoltajaperheen arkea.

Nohynekin urheilu-ura alkoi, kun Nuottapolun poikaporukka päätti pystyttää 1948 vesilaitoksen pumppaamon tontille koristelineen. Hän pelasi koripalloa SM-tasolla 1952–1956 Kiripoikien joukkueessa ja käsipalloa Helsingin Unionissa. Hän voitti neljä Suomen mestaruutta.

MYK:ssa Nohynek aloitti 1956. Innokkaimmat oppilaat harjoittelivat KiPon tai ToPon juniorijoukkueissa. Parhaat saivat Pubin lisäoppia. 1960–70-luvuilla MYK kohosi maan johtavien koripallokoulujen joukkoon mestaruuksilla.

Nohynek toimi myös erotuomarina koripallon miesten SM-sarjassa ja kansainvälisesti.

Hän oli esimerkillinen, innostava, energinen ja periksi antamaton luonne niin opettajana kuin valmentajana. Moni entinen oppilas on kiittänyt opettajaansa liikuntakärpäsen puraisusta.

Nohynekin liikuntalajien tuntemus oli monipuolinen, aikaansa edellä. Hän organisoi koulun alakertaan punttisalin aikana, jolloin salitreeniä ei harrastettu, ja teki maastojuoksuradan koulun metsikköön.

Vaikka työ ja valmennus vei Pubin ajan, perhe merkitsi hänelle paljon. Kesälomat perhe vietti Heinävedellä. Maalle ehostui oman uurastuksen tuloksena talviasuttava kakkosasunto, eläkevuosina ykkösasunto.

Lapsenlapset viettivät aikaa Pubin ja Aijan seurassa seikkaillen ja urheillen, myös kilpailumielellä.

Pubi oli Aijan omaishoitaja 10 vuotta. Sairauden edettyä Pubi vieraili hoitokodissa kerran päivässä, usein kahdesti.

Jatsin syke ei Pubia jättänyt, ja myös maantiepyöräily oli rakas harrastus: vielä 89-vuotiaana Pubi polki 3 600 kilometriä.

Kun nopeasti etenevä sairaus esti pyöräilyn, Pubi kiersi lenkkiä rollaattorilla kotikulmillaan ja teki kotona porrastreeniä käsipainot repussa pysyäkseen kondiksessa loppuun asti.

Kova kundi!

Hanna Nohynek

Petri Nohynek

Aino Huxley


Kirjoittajat ovat Pentti Nohynekin tytär, poika ja tyttärentytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet