Muistot    |   Muistokirjoitus

Margareetta Rauhala 1926–2021

Sosionomi

Sosionomi Margareetta Rauhala kuoli Espoossa Villa Lauriinan hoitokodissa 8. tammikuuta 2021. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Hankasalmella Korpelan talossa 31. lokakuuta 1926.

Maalaistalon tyttärenä Rauhala oppi tekemään kaikkia sen töitä. Perheen isä auttoi sotavankeja viemällä ruokaa kansalais­sodan vangeille. Sodan aikana helsinkiläisiä tuli sotaa pakoon Korpelaan. Kohtelu oli niin lämmintä, että ystävyys säilyi halki vuosien kuolemaan saakka.

Rauhalan tie vei Keski-Suomen kansanopiston kautta Helsinkiin Yhteiskunnalliseen korkeakouluun. Hän valmistui sodan jälkeen sosionomiksi. Yhteiskunnallisen korkeakoulun kristillisessä kerhossa hän tapasi tulevan miehensä Laurin.

Valmistumisen jälkeen Rauhala perusti Nokialle Koskenmäen lastentarhan, jonka johtajana hän toimi pari vuotta. Sen jälkeen hän työskenteli miehensä kanssa Tampereella auttaen sodassa isättömäksi jääneitä poikia Tampereen Kaupunkilähetyksen ja sittemmin Tampereen kaupungin poikakodissa.

”Pojat arvostivat ja ihailivat rouva Rauhalaa, joka toi viehättävää äidillisyyttä kotien elämään”, totesi teologian tohtori Ali Kulhia lisensiaattitutkimuksessaan. Poikien itseluottamusta rakennettiin kristillisin arvoin ja huolehtimalla heidän arkisesta hyvinvoinnistaan. Heille luotiin turvalliset olosuhteet, joissa saattoi käydä koulunsa loppuun ja valmistua ammattiin. Tunteja laskematta Rauhala huolehti pojille puhtaat, silitetyt paidat ja prässätyt housut työnsä ohessa.

Laitostyöstä Rauhala siirtyi Tampereen kaupungin sosiaalivirastoon perhehoidon tarkastajaksi hoitaen sijaislapsi- ja adoptioasioita. Kiitolliset vanhemmat ovat muistaneet häntä kortein ja käynnein viime vuosiin asti. Rauhala seurasi nuorten ongelmia ja peräänkuulutti välittämistä ja huolenpitoa myös ammattiauttajilta. Rakkaus huolehtia kasvavasta nuorisosta vei hänet myös sotilaskotisisareksi.

Rukous ja kristillinen usko olivat Margareetan voimavarana. Lapsenlasten sekä lastenlastenlasten muistaminen aamuin ja illoin oli Mummin suuri tehtävä.

Alzheimerin tauti uuvutti Mummin Villa Lauriinassa vain muutaman kuukauden asumisen jälkeen. Viimeiset, aavistuksenomaiset välähdykset hymystä sai 1-vuotias Max käydessään Isomummin luona viimeisellä viikolla. Mummin hymy lapsenlapsi Riinalle ja kädenpuristus viimeisenä yönä kiteyttivät kaiken rakkauden ja kiitollisuuden.

Soile Skunck

Kirjoittaja on Margareetta Rauhalan tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet