Muistot    |   Muistokirjoitus

Raila Halmetoja 1950–2021

Toimittaja

Toimittaja, tuottaja ja romani­asiain aktivisti Raila ”Roni” Halmetoja kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 3. tammikuuta 2021. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Utsjoella 19. heinäkuuta 1950.

Halmetoja asui lapsuutensa sekä nuoruusvuotensa Haapajärvellä. Helsinkiin muutettuaan hän toimi mainosalalla Ruutimainoksessa ja matkailualalla Ystävyysmatkoissa.

Jo näiden vuosien ajan hän teki muun muassa varhaisaamun ohjelmia Yleisradiossa, jossa varsinainen ura vakiintui myöhemmin.

Halmetoja tuli Suomen kansalle tutuksi tummana ja rauhallisena radioäänenä. Hän teki pitkän päivätyön Yleisradiossa: Radio Suomen musiikkitoimituksessa, populaarimusiikin toimituksessa sekä Yle Radio 1:ssä. Vuosien ajan kuulimme muun muassa hänen artistihaastattelujaan, henkilökuviaan Valoa ikkunassa -ohjelmassa sekä suoria lähetyksiä Kaustisen kansan­musiikkifestivaaleilta. Hän teki ohjelmia Kansanmusiikin iltaan sekä muun muassa Romano mirits -ajankohtaisohjelmaan.

Radiotyön ohella Halmetoja oli aktiivinen monella taholla. Porvoon kansainvälisen Mustalaismusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana hän toimi 2001–2005. Luottamustoimia hänellä oli muun muassa Maailman musiikin keskuksessa, Nevo Roma -yhdistyksessä, Romanitaiteen keskuksessa sekä Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus KEK:issä. Romaniasiain neuvottelukunnan (RONK) jäsen hän oli 1978–1982. Neuvottelukunta myönsi Halmetojalle Paarkiba-tunnustuksen vuonna 2010 hänen pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstään romaniväestöä koskevan tiedonvälityksen edistämiseksi sekä romanikulttuurin esille tuomiseksi.

Halmetojan tavaramerkki oli aina mukana kulkeva nauhuri. Hän tallensi vuosikymmenten saatossa merkittävät määrät Suomen romanien historiaa muistitietona, tarinoina ja lauluina. Hänen laaja arkistonsa sisältää levyjä, kirjallisuutta, haastatteluja, romanilaulujen äänityksiä sekä käsikirjoituksia. Arkisto on osa Maailman musiikin keskuksen kirjastoa, jossa se kantaa kokoelmana hänen nimeään. Halmetojalla oli myös tärkeä rooli Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran romaniaineistojen kokoelmien kartuttamisessa sekä dosentti Panu Pulman johdolla toteutetussa Suomen romanien historia -hankkeessa.

Halmetojan aloitteesta syntyi myös hienoja julkaisuja, kuten Olarin Musiikin 1996 julkaisema Luludžako drom – Finitiko romanengo džambibi kalikos ta aka diives – Suomen romanien lauluja eilen ja tänään. Tuottajana Halmetoja vaikutti vahvasti mestarikansanlaulaja Hilja Grönforsin uraan. Hän oli myös Helsingin kulttuuripääkaupunkivuonna 2000 Maailman musiikin keskuksen tuottaman Indiako Drom – Intian tie -nimisen konserttisarjan taiteellinen johtaja.

Raila Halmetoja oli auttavainen ja avarasydäminen sillanrakentaja ja pidetty työtoveri, joka loi ympärilleen hyväntuulisuuden ilmapiirin.

Jaana-Maria Jukkara

Risto Blomster

Kirjoittajat ovat Raila Halmetojan työtovereita ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet