Muistot    |   Muistokirjoitus

Arja-Liisa Alho 1953–2021

Yrittäjä

Yrittäjä, ympäristöaktivisti ja muusikko Arja-Liisa Alho kuoli pitkään sairastettuaan 26. tammikuuta 2021 Helsingissä. Hän oli 67-vuotias, syntynyt Helsingissä 27. maaliskuuta 1953.

Alho varttui Varkaudessa, jossa kirjoitti ylioppilaaksi. Hän valmistui kanttoriksi Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin. Hän työskenteli kanttorina lyhyen aikaa ja sen jälkeen Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksessa.

Kesäkuussa 1988 Alho perusti Forzando-yrityksen, joka toi maahan ulkomaisten kustantajien nuotteja ja orkesteriteoksia sinfoniaorkestereille. Alho loi suuren ulkomaisten kontaktien verkoston, ja hänellä oli yhteyksiä noin kolmeenkymmeneen julkaisijaan.

Arja Alho asui Kirkkonummen Kolmperässä, hänellä oli talo luonnonkauniilla paikalla kor­kealla kalliolla. Tontti oli pääkaupunkiseudun jätteenkäsittelyalueen naapurissa, ja talvisin hän näki, miten jäälle muodostui tummia kohtia paikoissa, joissa lähteet kuplivat pintaan. Huoli alueen saastumisesta johti Ämmässuoliikkeen perustamiseen. Mukana oli ihmisiä yhteiskunnan eri alueilta. He tuottivat kannanottoja, joissa todettiin, että epäpuhtaudet valuvat pohjaveteen jätteidenkäsittelylaitokselta. Alho oli Ämmässuoliikkeen puheenjohtajana vuoteen 2002.

Vuonna 2000 Arja Alho sairastui. Diagnoosi oli PAH, keuhkojen verensuonten rakenteellisesta muutoksesta johtuva sairaus, sekä systeeminen skleroosi, joka on harvinainen sidekudossairaus. Sairautensa vuoksi hän käytti happilaitetta ja häntä avusti koira Calle.

Koira antoi Arjalle elämänhalun takaisin, mutta kerran se myös konkreettisesti pelasti Arjan hengen. Arja oli lähellä menettää tajuntansa ja uskoi tämän johtuvan alhaisesta verensokerista. Hän pyysi koiraa tuomaan appelsiinijuomaa, mutta se toikin sen sijaan happilaitteen. Calle ymmärsi, että happi oli lopussa. Kennelliitto myönsi Callelle Sankarikoiran arvonimen vuonna 2012 ensimmäisenä Suomessa.

Avustajakoirista tuli Arjalle myös harrastus, ja hän työskenteli sen eteen, että ne rinnastettaisiin opaskoiriin ja että toiminta saisi säännöllistä valtiontukea.

Arja Alho jatkoi ympäristötyötään viimeiseen asti. Hän sai työstään Kotiseutuliiton kunniakirjan ja kultaisen arvomerkin.

Sonja Hellman

Kirjoittaja on Arja Alhon tuntenut toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet