Muistot    |   Muistokirjoitus

Thi Duc Nguyen 1945–2021

Kotikielen opettaja Thi Duc Nguyen kuoli Helsingissä 15. tammikuuta 2021. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Ho Chi Minhissä, Vietnamissa 28. lokakuuta 1945.

Thi Duc Nguyen kirjoitti vuonna 1963 ylioppilaaksi Gia Longissa. Sen jälkeen hän opiskeli ­oikeustiedettä Saigonin yliopistossa kunnes meni vuonna 1966 naimisiin maanmittari Canh Tran Minhin kanssa.

Esikoisen syntymän jälkeen koko perhe lähti vuonna 1967 seuraamaan isää komennuksille eri provinsseihin. Siellä Thi Duc Nguyen opetti syrjäseutujen kouluissa yläasteen koululaisille englantia.

Tänä aikana hän pätevöityi opettajaksi vaadittavien käytännön kokemusten kerryttyä ja tentin suoritettuaan.

Vietnamin sodan päätyttyä perheen isä joutui uudelleenkoulutusleirille hävinneen Etelä-Vietnamin entisenä virkamiehenä. Thi Duc Nguyen jäi neljän pienen lapsen yksinhuoltajaksi.

Vuonna 1979 uudelleenkoulutusleiriltä vapauduttuaan perheenisä lähti venepakolaiseksi kahden lapsen kanssa, ja he saapuivat Suomeen.

Perhe yhdistyi helmikuussa 1981, kun Thi Duc Nguyen ja kaksi lasta päästettiin lähtemään Suomeen.

Heti Suomeen päästyään Thi Duc Nguyen osallistui Punaisen Ristin järjestämän vietnamilaisten pakolaislasten ensimmäisen kesäleirin suunnitteluun ja toteutukseen.

Thi Duc Nguyen aloitti ensimmäisenä vietnamin kielen opetuksen pakolaislapsille. Hän loi kotikielen opetuksen käytäntöjä, hankki opetusmateriaalia ulkomailta ja myös kehitti niitä.

Myöhemmin kun pakolaisia otettiin lisää ja sijoitettiin eri puolille Suomea, tarvittiin valtakunnallisia opetussuunnitelmia. Thi Duc Nguyen nimitettiin kotikielen opetuksen tarkastajaksi Opetushallitukseen, jolloin hän osallistui strategioiden luomiseen ja antoi tukea muillekin kotikielenopettajille.

Hän oli työtoverina hyvä ja kannustava kuuntelija, jonka omaa opetustyötä kuvaa jatkuva kehittäminen ja eri kulttuureja kunnioittava yhteistoiminnan rakentaminen.

Vapaaehtoisena Thi Duc ­Nguyen toimitti miehensä kanssa vietnaminkielistä kuukausittain ilmestyvää Suomen vietnamilainen -lehteä 1991–1995.

Hän oli taustavaikuttaja myös kaikissa muissa vietnamilais­yhteisön tapahtumissa oman kulttuurin vaalimiseksi Suomessa sekä kotouttamisen edistämiseksi. Hänen kuolemansa on myös Suomen vietnamilais­yhteisön menetys.

Äitinä Thi Duc Nguyen oli huolehtivainen, kannustava ja suojelevainen.

Lapset saivat elää lapsuuttaan ilman uhkakuvia ja tietoa vanhempien huolista, ahdistuksista tai peloista, joita perhe kohtasi sodan repimässä maassa ja pakomatkan aikana.

Anh Thu Tran Minh

Ba Trac Nguyen

Kaija Matinheikki-Kokko

Kirjoittajat ovat Thi Duc Nguyenin tytär sekä ystäviä ja kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet