Muistot    |   Muistokirjoitus

Pirkko Vahvelainen 1930–2021

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Pirkko Vahvelainen (o.s. Autio) kuoli 5. tammikuuta 2021 Espoossa. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Kanga­s­alla 14. huhtikuuta 1930.

Vahvelainen oli eritoten ylpeä toiminnastaan sodan aikana pikkulottana ja siitä saadusta ansiomitalista. Koulunsa hän kävi Tampereen tyttölyseossa.

Vahvelainen oli luonteeltaan rohkea ja ennakkoluuloton, ja hänessä paloi halu nähdä maailmaa. Vastoin äitinsä tahtoa hän lähti yksin Ruotsiin ”piikomaan” vain 18-vuotiaana. Pian hän pääsi töihin kirjapainoon ja sittemmin vakuutusyhtiöön.

Tukholmassa Pirkko Autio meni naimisiin leipurin pojan, Jouko Vahvelaisen, kanssa. Pirkko ja Jouko muuttivat Imatralle 1962, ja Jouko siirtyi johtamaan isänsä perustamaa leipomo­yritystä Vuoksen Leipä ja Konditoriaa. Hän kuitenkin menehtyi jo kolmen vuoden kuluttua. Pirkko Vahvelaisesta tuli kahden lapsen yksinhuoltaja 35-vuotiaana, ja hän peri leipomoyrityksen, jonka toiminnassa ei ollut ollut mukana.

1960-luvulla harva arvosti ja luotti naisiin yritysten johdossa, mutta se ei Vahvelaista lannistanut. Hän päätti jatkaa yritystä yksin ja vuosien kuluessa laajensi sitä.

Vuonna 1988 Vuoksen Leipä oy siirtyi sukupolven vaihdoksessa Pirkon tyttärelle Päiville ja hänen miehelleen Ralph Krogerukselle. Yritys siirtyi Fazerin omistukseen vuonna 1996.

Vahvelainen oli yrittäjänä sekä näkijä että tekijä. Hänellä oli kyky nähdä tulevaa ja toimia vaistoillaan. Hän oli kunnianhimoinen, nopea päätöksentekijä ja osasi ajatella isosti. Hänen osaamistaan ja näkemystään arvostettiin laajasti. Hän oli esikuva monelle siinä, kuinka nainen yksinhuoltajana voi sekä huolehtia perheestään että rakentaa menestyvän yrityksen.

1950-luvun alussa Vahvelainen innostui autoista. Se johti toimintaan Imatran Autonaisten puheenjohtajana ja myöhemmin moniin automatkoihin ulkomaille, aikana jolloin se ei ollut kovin yleistä. Zonta-järjestö oli myös lähellä Pirkon sydäntä.

Kun Pirkko siirtyi pois yrityksensä toiminnasta, hänen elämässään alkoi uusi vaihe elämänkumppaninsa Pertti Mäkelän kanssa. Siihen kuului viisi vuotta Brysselissä. Pirkko rakasti Brysseliä. Hän kotiutui no­peasti ja löysi paljon uusia ystäviä, alkoi opiskella englantia ja myös ranskaa. Hän sanoi usein Brysselin-vuosien olleen hänen elämänsä parhaita.

Pertin siirryttyä pois työelämästä he muuttivat takaisin Suomeen. Yhteiset eläkevuodet kuluivat talvisin Espanjassa ja kesäisin Saimaalla. Rakkaita harrastuksia heille olivat laskettelu, golf ja veneily.

Pertti Mäkelä

Päivi Krogerus

Petri Vahvelainen

Kirjoittajat ovat Pirkko Vahvelaisen puoliso ja lapset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet