Muistot    |   Muistokirjoitus

Simo Rista 1933–2021

Valokuvataiteilija

Valokuvataiteilija Simo Rista kuoli 18. helmikuuta 2021 sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä.

Hän oli 87-vuotias, syntynyt Helsingissä 22. toukokuuta 1933.

Rista syntyi kulosaarelaiseen taiteilijakotiin. Hänen vanhempansa olivat kuvanveistäjät Ben ja Essi Renvall. Vanhemmat eivät suositelleet pojalleen taiteilijan uraa tuntien sen vaikeudet.

Maalaustaidetta Rista kuitenkin lähti opiskelemaan Suomen Taideakatemian kouluun (nyk. Taideyliopiston Kuvataideakatemia) ja tempaisi samalla itsensä irti tunnetuista vanhemmistaan vaihtamalla nimensä Renvallista Ristaksi. Sitten hän jätti myös klassisen kuvataiteen ja ryhtyi valokuvaajaksi.

Valokuvausta Rista ei koskaan opiskellut mutta piti Taideakatemian maalarilinjaa hyvänä koulutuksena valokuvaajalle sen hitauden takia.

”Kun on tottunut maalaamaan neljä viikkoa asetelmaa, ei tule hoppua valokuvaamisessakaan”, hän luonnehti.

Rista erikoistui arkkitehtuurin kuvaamiseen, missä hitautta ja kärsivällisyyttä tarvittiin. Hänestä tuli pian tärkeiden arkkitehtuuritoimistojen luottokuvaaja, joka kehitti aivan omat menetelmänsä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Rista kutsuttiin dokumentoimaan myös suuria saneeraushankkeita kuten Finlandia-talon, Eduskuntatalon ja Sääty­talon peruskorjauksia.

Ne olivat haastavia ja pitkiä projekteja. Vanhan rakennuksen korjauksen kuvaaminen on jotain aivan muuta kuin uudis­rakennuksen kuvaaminen. Klassiset valokuvat merkittävästä rakennuksesta voi Ristan mukaan ottaa vain aikalaiskuvaaja, joka tekee työtään samassa murroksessa kuin arkkitehti.

Rista löysi 1960-luvulla katu­kuvauksen arkkitehtuurivalo­kuvauksen ja sen opetuksen vastapainoksi. Palkkikamera vaihtui Leicaan, joka roikkui kaulassa yötä päivää, kun Rista alkoi silloisen vaimonsa Eeva Ristan kanssa tallentaa Helsingin kaupunkikuvan muutosta ja tavallisten ihmisten arkea.

Vuosina 1969–1987 Ristat ottivat noin 60 000 kuvaa, jotka sittemmin tallennettiin sähköiseen muotoon kaikille avoimeksi Stadin taivaan alla -arkistoksi. Helsingin kaupunginmuseon ko­koelmiin kuvat saatiin 2008. ­Aineistosta on koottu useita näyttelyitä ja julkaisuja, viimeksi supersuosittu Asfalttia ja auringonkukkia 2010.

Rista teki myös merkittävän uran Lähi-idän ja Afrikan muinaisten kulttuurien kuvaajana. Hän kuvasi muun muassa Egyptissä, Jordaniassa, Saharassa, Madagaskarilla ja Malissa.

Rista vaihtoi maata ja kulttuuria kadehdittavan helposti, mitä hän selitti paitsi uteliaisuudella myös lapsuusmuistolla.

Kun Essi-äiti joskus ajan hengen mukaisesti uhkaili poikaansa ”ukko mustalaisella, joka vie, jos ei ole kiltti”, Pikku-Simo ei pelästynyt vaan tuumaili: ai minulla olisi sellainen mahdollisuus…

Maailmanmatkalaisen kiintopiste oli kuitenkin aina syntymäkaupunki Helsinki ja siellä historiallinen Kruununhaka, jossa Rista asui 1960-luvulta alkaen.

Siellä hänet saattoi bongata ympäristöään tarkkailemassa elämän loppumetreille asti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet