Muistot    |   Muistokirjoitus

Jaak Johanson 1959–2021

Muusikko, näyttelijä

Virolainen muusikko ja näyttelijä Jaak Johanson kuoli syöpään Tallinnassa 14. helmikuuta 2021. Hän oli 61-vuotias, syntynyt Tartossa 15. joulukuuta 1959.

Johanson muodosti kolmen sisaruksensa kanssa Virossa hyvin tunnetun kitarafolkyhtyeen Johansonid.

Hän esiintyi myös usein veljensä Martin kanssa Vennad Johansonid -duona.

Jaak Johanson oli minun aikakauteni sankari. Valoisa, viisas, vaatimaton ja lahjakas. Hän oli perinnemusiikkitapahtumien ja muunkin virolaisen kulttuurin suuri vaikuttaja.

1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla hän loi ympärilleen, erityisesti nuorten keskuuteen, ajatusmaailman, jossa arvostetaan omia juuria, perinteitä, ihmisiä ympärillä ja maata – olematta nationalisti. Tämä ajatusmaailma oli kantava osa laulavaa vallankumousta.

Vennad Johansonid -duon kappaleella Lahtilükkamiselaul, kuten Alo Mattiisenin isänmaallisilla poplauluilla, oli suuri vaikutus Viron itsenäistymisessä.

Laulu kertoi jo hieman väsyneestä mutta toiveikkaasta maasta, joka ylväästi purjehtiessaan maailman ääriin etsii omaa paikkaansa.

Johansonilla oli harvinainen taito sanoittaa asioita. Hän rakasti viron kieltä ja käytti sitä etevästi, sanoo Viljandi Folk -festivaalin johtaja Ando Kiviberg. Hänen mukaansa Johanson kehitti Viljandi Folk -festivaalin sellaiseksi kuin se on.

Johansonia kiinnostivat ilmiöt ja ihmiset, jotka kulttuuriympäristössämme oikeasti vaikuttavat. Ihmisenä hän oli aina läsnä ja harvassa kritiikissään rakentava, kertovat ystävät.

Meidän 1960–1980-luvuilla syntyneiden elämään suuren vaikutuksen tekivät Johansonin taidokas perinnemusiikki sekä kulttuurista ja muista kanssavaeltajista syvästi välittävä iloinen luonne.

Vielä vaikeiden syöpähoitojenkin aikaan tehdyissä haastatteluissa Johansonin mieli oli valoisa. Kaikki on kiinni asenteesta, totesi tämä henkisesti vahva mies.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet