Muistot    |   Muistokirjoitus

Heikki Rautiainen 1939–2021

Teknisen osaston johtaja

Teknisen osaston johtaja, filo­sofian maisteri Heikki Jouni Edvard Rautiainen kuoli Kirkkonummella 11. tammikuuta 2021. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Rovaniemellä 9. toukokuuta 1939.

Alle kouluikäisenä Rautiainen joutui sotalapseksi Ruotsiin mutta palasi sodan päätyttyä Rovaniemelle. Koti oli tuhoutunut sodassa, ja perhe muutti Ouluun.

Ylioppilaaksi hän valmistui Oulun lyseosta 1961, ja Helsingin yliopistossa suorittamassaan maisterintutkinnossa hän perehtyi erityisesti johtamisen psykologiaan. Sotilasarvoltaan Rautiainen oli yliluutnantti.

Nuoruudessaan Rautiainen harrasti partiotoimintaa ja monipuolista liikuntaa. Sekä Rovaniemen Nampa että Simossa oleva suvun kesäpaikka olivat hänelle tärkeitä.

Tulevan puolisonsa Ullan hän tapasi lukioaikana. Avioliitossa he ehtivät olla lähes 60 vuotta ja saivat kaksi lasta, joista esikoinen kuoli synnytysvaurioon.

Rautiainen johti verohallinnon tietojenkäsittelyä 18 vuoden ajan. Tavoitteeseen pyrkiessään hän oli kaukonäköinen strategi ja taitava taktikko, joka saavutti tuloksia ja sai sekä kannatusta että vastustajia.

Verohallituksen ylitarkastajaksi Rautiainen siirtyi IBM-uran jälkeen 1972. Vuodesta 1974 hän toimi verohallinnon tietojenkäsittelykeskuksen (VHT) johtajana ja vuodesta 1979 itsenäisen VHT:n korvanneen Verohallituksen teknisen osaston johtajana.

Mukanaan Rautiainen toi vallitsevan käsityksen haastaneen näkemyksen verotuksesta: verotus on tietojenkäsittelyä. Jatkuvaa kitkaa aiheutti myös atk-henkilöstön tehtäväkuvien ja -vaatimusten huono soveltuvuus verohallinnon toimintatapaan ja palkkausjärjestelmään.

Rautiainen pyrki siirtämään kaikki verotuksen atk-tehtävät verohallinnolle. Kamppailu päättyi 1980-luvun puolivälissä, kun valtiovarainministeriö päätti verohallinnon tietojenkäsittelyn ”hajakeskittämisestä” lääninverovirastoihin.

Rautiainen tavoitteli verovelvollisten asioinnin helpottamista ja nopeuttamista vähentämällä oleellisesti ilmoittamisvelvollisuutta ja tehostamalla hallinnon toimintaa. Hänen viimeisiä suuria projektejaan oli toukokuussa 1988 asetettu 588-työryhmä, jonka keskeiset kehittä­misehdotukset on alkuvaiheiden vastustuksesta huolimatta toteutettu. 588 antoi hyvän pohjan nykyisen modernin verohallinnon rakentamiselle.

Viimeiset vuodet Verohallituksessa olivat rankkoja, ja Heikin sydän petti. Sydämen hoito-operaatiota seurasi osittainen halvaantuminen ja muita vaikeuksia. Hän jäi työkyvyttö­myys­eläk­keelle huhtikuussa 1992.

Eläkkeellä ollessaan Heka piti yhteyttä ja jatkoi golfharrastustaan ystävien kanssa Espanjassakin, jossa hän sairautensa vuoksi vietti monta talvea. Myös kalastus Simossa sekä työtovereiden kanssa tehdyn vuosittaisen Tallinnan-risteilyn perinne jatkuivat pitkään.

Heikin lähipiiriin kuului Ulla-vaimon lisäksi poika Jouni.

Pentti Ohvo

Ulla Rautiainen

Kirjoittajat ovat Heikki Rautiaisen ystävä ja työtoveri sekä puoliso.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet