Muistot    |   Muistokirjoitus

Veikko Siltala 1935–2021

Agronomi

Agronomi Veikko Siltala kuoli 31. tammikuuta 2021 Espoossa Villa Glimsissä. Ennen joulua tarttuneesta Covid-19:stä hän vielä selvisi, mutta pitkälle edennyt aggressiivinen syöpä teki lopulta tehtävänsä. Siltala oli 85-vuotias, syntynyt Helsingissä 28. kesäkuuta 1935.

Siltala kävi Helsingin Lyseon eli ”Ressun” pitkän ranskan linjan. Ranskan kielestä ja kulttuurista muodostui yksi hänen koko elämäänsä vaikuttanut voima.

Opiskelijamatkalla Biarritzissa 1952 alkanut seurustelu Pirkon kanssa johti koko elämän kestäneeseen avioliittoon. Ylioppilaaksi Siltala kirjoitti 1955.

Asepalveluksen jälkeen Siltala opiskeli Helsingin yliopiston maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa, josta valmistui agronomiksi 1968. Opiskeluaikana hän toimi muun muassa toimittajana Maaseudun Tulevaisuudessa. Työuransa Siltala aloitti 1967 OTK:n lihamarkkinoinnin suunnittelijana. Tuottajain Lihakeskuskunnassa TLK:ssa hän työskenteli järjestöosaston päällikkönä 1971–1978, alkutuotannosta vastaavana johtajana 1978–1991 ja Lihantuottaja-lehden (myöh. Lihatalous) päätoimittajana 1978–1997. Vuodet 1992–1997 eläkkeelle jäämiseensä saakka hän toimi Lihateknologisen Tutkimuskeskuksen alkutuotantojohtajana.

Siltala hallitsi lihan ja muun elintarviketuotannon ketjun alusta loppuun saakka niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hän oli laajasti verkostoitunut aikansa talouden ja poliittisten päättäjien kanssa.

Isännyys Pirkon vanhempien Alapiha-maatilalla Selkien kylässä Kontiolahdella vuodesta 1974 lähtien antoi mutta myös vaati paljon, sillä se tarkoitti loputonta autoilua Helsingin-kodin ja maatilan välillä. Lypsykarja, maanviljely ja metsänhoito täyttivätkin Veikon kaiken vapaa-ajan seuraavan 40 vuoden ajan.

Veikko toimi aktiivisesti La Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:ssä sekä Actimin hallituksessa, keskustapuolueen Helsingin osastossa ja MTK:ssa. Suurena gastronomina hän oli myös Tornin Ritarit -veljeskunnan jäsen.

Veikolle myönnettiin muun muassa SVR:n Ritarimerkki, Ranskan valtion maatalouden asioiden ritariristi ja MTK:n an­siomerkki.

Räätälimestarin poikana tyylikkäät vaatteet olivat Veikolle ­aina tärkeitä niin työssä kuin vapaa-ajalla. Kun Gloria-lehti valitsi 1980-luvulla Suomen parhaimmin pukeutuvia miehiä, Veikko valittiin listalle anekdootilla ”astetta Armania rennompi”.

Luonto, metsänhoito, metsästys, kalastus ja kirjallisuus olivat Veikon harrastuksia koko elämän ajan. Elämä psykologi-Pirkon puolisona monipuolisti agronomin elämänkatsomusta ja toi uusia tuttavuuksia eri ammattiryhmistä.

Veikko oli pidetty esimies, joka huolehti alaistensa hyvinvoinnista ja menestyksestä. Vastaavanlaisesti hän teki kaikkensa puolisonsa, lastensa ja lastenlastensa onnellisuuden eteen.

Heikki Siltala

Jaana Siltala

Kyösti Siltala

Kirjoittajat ovat Veikko Siltalan lapsia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet