Muistot    |   Muistokirjoitus

Matti Hiltunen 1934–2021

Opettaja, kotiseutuneuvos

Opettaja, kotiseutuneuvos Mat­ti Hiltunen kuoli Nurmeksessa 19. tammikuuta 2021. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Juuassa 21. toukokuuta 1934.

Vesivaaran tilalla Kajoossa Hiltunen osallistui jo lapsena talon töihin. Kansakoulunopettajansa ja kumminsa ehdotuksesta hän lähti 11-vuotiaana Nurmekseen oppikouluun.

Yhteislyseossa Hiltunen tutustui lähemmin luokkatoveriinsa Pirkkoon (o.s. Nevalainen). Vuonna 1956 solmittu avioliitto kesti liki 65 vuotta.

Keskikoulun jälkeen Hiltunen hakeutui Kemijärvelle opettajaseminaariin. Opettajan työ alkoi Nurmeksen Vastimon koululta. Lähes koko työuransa Hiltunen toimi koulunjohtajana Kuokkastenkoskella. Nelilapsiseksi kasvanut perhe viihtyi Pielisen rannalla hyvin.

Hiltunen toimi kunnan, seurakunnan ja opettajayhdistyksen luottamustehtävissä. Hän oli vanhan hyvän ajan kansankynttilä, joka osallistui yhteisiin rientoihin, kantoi vastuuta ja jakoi asiantuntemustaan. Kun Nurmeksen Immanuel-jouludraama yli 30 vuotta sitten syntyi, Hiltunen oli siinäkin kantavia vapaaehtoisvoimia. Kuorolaulu oli Hiltusen elinikäinen harrastus, ja kodin perintönä saatu körttiläinen vakaumus ohjasi vastuuseen Herättäjä-yhdistyksen paikallistoiminnasta.

Hiltusen tärkein harrastus oli kotiseutu perinteineen. Hän tutki ja kirjoitti. Häntä pyydettiin esitelmöimään, ja hän tiesi, mistä puhui.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Hiltuselle an­sioista paikallishistorian tutkijana ja asiantuntijana, perinteenkerääjänä, Ikolan kotiseutu­museon kehittäjänä ja yhtenä Nurmes-seuran perustajista kotiseutuneuvoksen arvon 2003.

Nurmeksen evankelisen opiston karjalaisen kulttuurin kursseilla Hiltunen oli odotetuimpia esiintyjiä. Puhetta höysti hyväntahtoinen huumori. Esimerkiksi käyköön luento Nurmeksen kappalaisesta, yhteislyseon uskonnon ja filosofian lehtorista, kirjailija Aukusti Oravalasta.

Hiltunen kertoi, että Oravala kulkiessaan Kirkkoharjua pitkin pappilasta lyseolle tunteja pitämään kypsytteli herännäisjohtajista kirjoittamiaan elämäkertoja ja muita kirjallisia töitään. Siihen Hiltunen hymy suupielessä: ”Olen miettinyt, mitä meillä nykyisten pappien matkoista jää jäljelle – ka, matkalasku!”

Nurmeksen museo on tallettanut Hiltusen kirjallista materiaalia tulevien tutkijoiden käytettäväksi. Hänen lyömätön huumorinsa ei tosin pääse paperilla oikeuksiinsa.

Aino-Maija Elonheimo

Kyllikki Tiensuu

Kirjoittajat ovat Matti Hiltusen tytär ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet