Muistot    |   Muistokirjoitus

Kaiho Kaukonen 1924–2021

Topografi

Topografi Kaiho Albert ”K.A.” Kaukonen kuoli Helsingissä 28. tammikuuta 2021. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. helmikuuta 1924.

Kaukonen oli Stadin kundi ja Tölikan kundi. Nuoruus meni normaaleissa kaupungin riennoissa Taka-Töölössä. Talvisota lopetti hänen koulunkäyntinsä ja pakotti evakkoon Uudenmaan maaseudulle. Ikä riitti jatkosotaan, jossa Kaukonen palveli viestijoukoissa etenkin Aunuksen Karjalassa.

Jalkapallo oli tärkeä osa Kaukosen elämää nuoruusvuosina. Hän pelasi muun muassa HPS:n edustusjoukkueessa mestaruussarjassa. Jalkapallo väritti elämää myös Aunuksessa, armeijakunnan joukkueessa.

Kaukonen oli HPS:n kunniajäsen, ja Tölikan kundit, jalkapallokenttien alueen 1930-luvun nuoret, istuttivat hänelle muistotammen stadionin lähistölle.

Kaukosen työura kului Uudenmaan Maanmittauslaitoksen palveluksessa topografina ja sittemmin Pro Agria Uusimaassa tiedotussihteerinä.

Tärkeä ja mieluisa harrastus ja luottamustoimi Kaukoselle oli yhteiskoulutyö.

Hän oli yksi Pohjois-Haagan yhteiskoulun perustajista 1950-luvun lopulla ja toimi koulun kannatusyhdistyksen hallintotehtävissä pitkään vielä eläkeiässäkin.

Koulun liikuntasalissa K.A. pelasi tennistä kaveriporukalla. Perinne jatkui vuosikymmenet, ja K.A. oli mukana peräti 90-vuo­tiaaksi asti.

Kaihon pitkäaikainen puoliso Inkeri (o.s. Vierula) kuoli jo vuosia aiemmin, samoin nuorempi heidän pojistaan.

Kaihon lähipiiriin kuuluivat kaksi poikaa, neljä pojantytärtä ja kolme pojantyttärenpoikaa. Heidän muistoissaan elää valoisa kuva hienosta miehestä.

Juha-Pekka Kaukonen

Kirjoittaja on Kaiho Albert Kaukosen poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet