Muistot    |   Muistokirjoitus

Auvo Virolainen 1938–2021

Asentaja

Asentaja Auvo Virolainen kuoli kotikaupungissaan Osnabrückissa Saksassa 14. tammikuuta 2021. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Käkisalmella 26. maaliskuuta 1938.

Virolainen tunnettiin innokkaana Suomen jääkiekkojouk­kueen Leijonien kannattajana. Vuodesta 1993 lähtien hänet nähtiin Suomen leijonien pelipaitaan pukeutuneena kaikissa jääkiekon MM-kisoissa. Näissä kisoissa hän sai paljon kiekkoystäviä, jotka muistavat hänet iloisena ja sydämellisenä ihmisenä.

Virolainen syntyi Yläpurtin kylässä Laatokan rannalla. Hän oli alle kaksivuotias, kun perhe joutui evakkoon. Perheelle annettiin kaksi tuntia aikaa valmistautua evakkomatkalle. Välirauhan ajaksi palattiin takaisin kotitilalle. Jatkosodan alussa alkoi uusi matka Imatralle.

Kansakoulun käytyään vuonna 1951 Virolainen muutti vain 13-vuotiaana Helsinkiin töiden perässä. Hänen ensimmäinen kortteerinsa oli Roobertinkadun matkustajakoti, sen jälkeen hän asui monissa niin sanotuissa yhteismajoitustaloissa.

Virolainen työskenteli mm. apumiehenä, remonttimiehenä, teollisuustarvikkeiden myyntimiehenä sekä asuntokauppiaana.

1960-luvulla Virolainen seilasi maailman meriä ja asettui lopulta asumaan Saksaan, jossa hän avioitui Helgansa kanssa. Hän teki työuransa Saksassa metalli­teollisuudessa toimien ennen eläköitymistään ympäristöalan koneiden asentajana ympäri Eurooppaa. Eläkkeelle hän jäi 2002, jonka jälkeen kävi kymmenen vuoden ajan säännöllisesti Pohjoismaissa tapaamassa sukulaisiaan ja ystäviään.

Auvo ehti elämänsä aikana kiertää maailmaa ja vierailla useissa Euroopan eri maissa. Hän rakasti suuresti vaimoaan Helgaa, jonka kanssa hän myös matkusteli ja vietti talvisin paljon aikaa Espanjassa. Valitettavasti eläkevuodet yhdessä Helgan kanssa loppuivat puolison varhaiseen kuolemaan 2014, mikä oli Auvolle raskas asia.

Auvo oli nautiskelija, joka rakasti uusia maisemia asuntoautoilijana, pitkiä kävely- ja pyöräretkiä, hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa. Hän oli persoona, joka jäi kaikkien hänet tunteneiden mieleen.

Osmo Bolander

Mauri Virolainen


Kirjoittajat ovat Auvo Virolaisen ystävä ja veli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet