Muistot    |   Muistokirjoitus

Peter Lundmark 1947–2021

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Peter Lundmark kuoli kotonaan Helsingissä 17. tammikuuta 2021 nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Helsingissä 14. huhtikuuta 1947.

Lundmark kävi keskikoulun Svenska Normallyceumissa ja jatkoi työn ohessa opintoja Merkantila Aftonskolanissa. Koko työuransa ajan hän opiskeli akustiikkaa, audiologiaa ja kuulokojeteknologiaa Suomessa ja Tanskassa. Lundmark oli kuuloalan pitkäaikainen ammattilainen, jopa uranuurtaja. Hän oli tuttu ja tunnustettu alan asiantuntija viidellä vuosikymmenellä.

Lundmarkin ura kuulokojeiden parissa alkoi 1960-luvun lopulla G.W. Berg & Co:ssa kuulokoje-edustajana. Hänen ensimmäisiä asiakkaitaan oli Kuulonhuoltoliitto (nykyinen Kuuloliitto), yhdistyksen ensimmäisissä tiloissa Hietalahdenkadulla.

Kymmenen vuoden yhteistyö tanskalaisen päämiehen kanssa poiki hänelle Danavox-kuulokojeiden yksinmyyntioikeuden Suomessa. Tuolloin hän perusti oy Davox ab:n Juhani Lamminheimon kanssa. Yrityksen tuotevalikoima laajeni nopeasti myös kuulon apuvälineisiin ja mittalaitteisiin.

Yritys kasvoi optikkoliikkeillä, joita oli enimmillään toiminnassa kolme. Lundmarkin vaimo Kristiina oli mukana yrityksen toiminnassa alusta lähtien.

Yritystoiminnan aloittamisen jälkeen Lundmark oli aloitteellisena ja perustajäsenenä Suomen kuuloalan maahantuojien yhdistyksessä Skat ry:ssä, joka toimi aktiivisesti parikymmentä vuotta.

Vuonna 1987 Lundmarkeille tarjottiin Oticon-kuulokojeiden yksinmyyntioikeutta. Suurta päätöstä mietittiin valvoen pari yötä, mutta lopulta perustettiin perheyritys oy Audium ab. Se kasvoi kymmenen hengen toimipaikaksi, jonka tuotevalikoimaan kuuluivat kaikki kuuloalan tuotteet. Yritys jatkaa toimintaansa tanskalaisen yrityksen tytäryhtiönä Helsingissä nimellä Audmet oy / Kuuloverkko.

Lundmarkilla oli paljon kontakteja sekä Suomessa että ympäri maailman, mutta hän halusi aina pitää työ- ja perhe-elämänsä tiukasti erillään. Eläkkeelle siirtyessään hän omistautui vain perheelleen ja lähimmille ystävilleen.

Peter oli avulias ja lämmin henkilö, joka aina otti toiset huomioon. Hänelle soitettiin, kun tarvittiin apua, neuvoja tai vaikkapa kyytiä jonnekin. Hän oli aina valmis auttamaan. Eläkkeellä Peter sai aikaa sanaristikkojen ratkaisemiseen ja lukemiseen. Hän myös matkusteli paljon Kristiinan kanssa.

Seuraavalla Afrikan-matkalla oli tarkoitus juhlistaa 40-vuotishääpäivää, mutta korona ja sairaus tekivät suunnitelmat turhiksi. Häntä suretti myös se, että korona esti hänelle rakkaan viikoittaisen puuhailun kahden lähellä asuvan lapsenlapsen kanssa.

Lundmarkien suurperhe kokoontui joka toinen joulu yhteiseen joulunviettoon ja kesäisiin tapaamisiin entiseen kotitaloon Sipooseen. Nämä olivat hauskoja tilaisuuksia, joissa tärkeää osaa näytteli hyvä ruoka. Peter oli perheen tunnustettu gourmet-kokki ja herkkusuu.

Hänen lähipiiriinsä kuuluivat puolison lisäksi neljä poikaa ja kahdeksan lapsenlasta.

Kristiina Lundmark

Dick Lundmark


Kirjoittajat ovat Peter Lundmarkin puoliso ja poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet