Muistot    |   Muistokirjoitus

Kauko Mäenpää 1919–2021

Ylimetsänhoitaja

Ylimetsänhoitaja Kauko Mäenpää kuoli 11. tammikuuta 2021 Tampereella 102-vuotiaana. Hän oli syntynyt Tampereella 3. tammikuuta 1919.

Mäenpää kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen lyseosta. Koulussa vallitsi isänmaallinen henki.

Melkein kaikki koulukaverit lähtivät Tampereen oppikoulujen yläluokkien pojista muodostettuun Tampereen suojeluskunnan 7. komppaniaan, ns. koululaiskomppaniaan. Siihen Mäenpääkin liittyi täytettyään 17 vuotta.

Mäenpään asevelvollisuus alkoi Riihimäellä vuoden 1940 alussa. Upseerikoulutusten jälkeen hänet komennettiin viestijouk­kueen johtajaksi. Jatkosodan alkuvaiheissa hänen joukkueensa siirtyi jatkuvasti paikasta toiseen Karjalankannaksen ja Vienan laajoissa erämaissa ja asui pitkiä jaksoja telttamajoituksessa. Pakkasta oli pahimmillaan 40 astetta.

Vuonna 1943 Mäenpää johti erillistä ilmavalvontakomppa­niaa Uhtuan Eldankajärven tuntumassa. Huhtikuusta 1944 hän toimi Karhumäessä Ilmavalvontapataljoona 8:n esikunnassa. Hän osallistui sotatoimiin yhtämittaisesti yli viisi vuotta. Sotilasarvoltaan Mäenpää oli kapteeni.

Sodan jälkeen Mäenpää opiskeli metsänhoitajaksi Helsingin yli­opistossa ja aloitti Metsähallituksen palveluksessa vuonna 1949. Hän työskenteli Viitasaaren hoitoalueessa koko työuransa ja viimeiset 23 vuotta sen päällikkönä eli aluemetsänhoitajana.

Metsähallituksen tarkastusraportin mukaan Viitasaaren hoitoalueen metsänhoidon tila ja puuston kehitys olivat vuosina 1966–1982 valtakunnan parhaat.

Mäenpää kulki työssään ja vapaa-ajallaan paljon metsässä, mikä oli hänen kuntonsa salaisuus. Hän arvosti luontoa, ja hän käynnisti Viitasaaren Kärnänkoskien suojelun. Ylimetsänhoitajan arvonimen hän sai 1982.

Mäenpää jäi eläkkeelle 1983 ja muutti Tampereelle.

Mäenpäällä oli ajokortti vielä 100-vuotiaana. Vireä, aikaansa seuraava veteraani ajeli valkoisella Mersullaan asioilla ja vaimonsa Kirstin kanssa vanhoja maisemia muistelemassa.

Kesäpaikka Viitasaarella oli mieluisa eläkevuosien kiintopiste. Mäenpäällä oli ihailtavan hyvä muisti, ja kuntoaan hän ylläpiti pitkillä sauvakävelyillä.

100-vuotisjuhlansa alla Mäenpää sai kutsun Linnan juhliin 2018, ja puolustusministerin uudenvuoden vastaanotolle hänet kutsuttiin 2019. Hän oli Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon sekä Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen kunniajäsen.

Liisa Nikula

Juhani Kivelä

Markku Rauhalahti

Kirjoittajat ovat Kauko Mäenpään ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet