Muistot    |   Muistokirjoitus

Renata Tuomisto 1950–2020

Diplomi-insinööri, yrittäjä

Diplomi-insinööri, yrittäjä Renata Tuomisto (o.s. Zukowska) kuoli aivokasvaimen uuvuttamana Terhokodissa Helsingissä 20. joulukuuta 2020. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Puolan Kaliszissa 21. heinäkuuta 1950.

Tuomisto asui lapsuutensa Kaliszissa ja Elblagissa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Anna Jagellonican tyttölyseosta. Diplomi-insinööriksi hän valmistui Poznanin teknillisestä korkeakoulusta 1973. Opiskeluaikana hän tapasi tulevan miehensä Harrin, ja Suomeen hän muutti marraskuun lopulla 1974.

Työuransa Tuomisto aloitti Juvan insinööritoimistossa. Laaja kielitaito auttoi nopeaa työnsaantia, ja suomen kielen oppiminenkin kävi sujuvasti. Silloiset idänviennin suurkohteet Kostamuksessa ja Svetogorskissa tarjosivat venäjäntaitoiselle insinöörille haastavia ja mielenkiintoisia tehtäviä.

Perheen kasvaessa Tuomisto alkoi haaveilla yrittäjyydestä. Virallisen kääntäjän tutkinnon suoritettuaan hän perusti käännös- ja konsulttitoimisto Contracon oy:n, jonka toimitusjohtajana hän oli 40 vuotta. Yrittäjän ura tarjosi näköalapaikan teollisuuden kansainväliseen kauppaan ja suhteisiin.

Vuonna 1982 Tuomisto muutti perheineen Pariisiin. Montmartren kaupunginosassa vietetty vuosi jätti pysyvän jäljen ja toi kieliarsenaaliin yhden kielen lisää. Suomeen paluun jälkeen Tuomistot laittoivat lapset ranskalais-suomalaiseen kouluun, ja seuraavat vuosikymmenet perhe vietti kesälomansa sekä Ranskassa että Puolassa.

Tieteen, kulttuurin ja talouden yhteistyön kehittäminen Suomen ja Puolan välillä oli Tuomistolle tärkeää. Hän oli mukana perustamassa Suomen ja Puolan välisiä suhteita edistävää Forum Polonia ry:tä ja toimi pitkään sen puheenjohtajana. Hän oli myös vuosia International Women’s Club of Helsingin hallituksessa.

Liikunta oli Renatalle elämäntapa. Nuorena hän kilpaili menestyksekkäästi kansallisella tasolla rytmisessä kilpavoimistelussa.

Tennikseen hän hurahti Suomessa. Kilpailuvietti veti hänet seniorien tennisliigaan ja sittemmin kansainvälisiin turnauksiin. Hän toimi ikäsarjajoukkueen kapteenina useissa tenniksen MM-kisoissa ja ylsi nelinpelissä mitaleille monissa turnauksissa.

Vaikka tenniskentällä ja lastenlasten kanssa vietetty aika hallitsivat Renatan vapaa-aikaa, koti notkui kirjoja. Myös ruoanlaitto ja oman ruokakulttuurin siirtäminen lapsille ja ystäville olivat tärkeitä. Hänen insinööriminänsä nautti lisäksi erilaisten vanhojen tavaroiden ja vaatteiden korjaamisesta.

Renata oli valovoimainen johtajatyyppi, joka rakasti elämää. Hän solmi uusia ystävyyssuhteita vielä viimeisinä vuosinaankin ja oli huomaavainen ja antelias ystävä. Hän iloitsi saatuaan viettää rakkaan perheensä ja ystävien kanssa 70-vuotispäiväänsä, ennen kuin sairaus sai yliotteen.

Karolina Tuomisto

Harri Tuomisto

Kirjoittajat ovat Renata Tuomiston tytär ja puoliso.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet