Muistot    |   Muistokirjoitus

Joni Vanhatalo 1985-2021

Taiteilija

Taiteilija Joni Vanhatalo kuoli Kouvolassa 21. helmikuuta 2021. Hän oli syntynyt Kouvolassa 17. lokakuuta 1985.

Joni Vanhatalo piti valtavasti etenkin raskaammasta musiikista. Vasta hänen poismenonsa jälkeen ilmeni, että hän oli myös tehnyt kansitaidetta paikallisille artisteille. Aina niin vaatimaton omista lahjoistaan.

Hän oli aikoinaan harkinnut taidealan opintoja, mutta koki, että alan opinnoissa kritiikki lyttää ihmisen. Hän oli siis itseoppinut taiteen osalta. Hän kokeili myös tatuointia taidemuotona ja kannan ikuisesti hänen minulle tatuoimaa sormusta ihollani.

Joni Vanhatalo oli myös rakastava eno. Hänen ensimmäinen keikkansa lapsenvahtina tapahtui ensimmäisen ”enotettavan” vauvan ollessa 5 päivää vanha. Helteisenä heinäkuun sunnuntaina minut oli kotiutettu sairaalasta vauvan kanssa, mutta kaikkia vauvanhoitoon tarvittavia asioita ei ollut kotona. Vauva jäi 15-vuotiaan enonsa huomaan noin tunniksi, kun yritin äitini kanssa löytää jonkun sunnuntaina avoinna olevan liikkeen kaksikymmentä vuotta sitten. Lasten kaitseminen sujui Jonilta luonnostaan ja häneltä jäi käyttämättä ainakin nimi ”Abigail”, jonka hän olisi voinut joskus omalle lapselleen antaa.

Joni rakensi vanhemman isoveljensä kanssa lapsilleni nukkekodin ja sinne tuli Jonin tuntien myös tauluja seinille. Jonille miltei missä tahansa materiaalissa oli teoksen siemen. Hän kaiversi puuhun, maalasi, piirsi lyijykynällä, otti vaikka Halloween-karkkien pääkallonmuotoisen rasian ja teki siitä taidetta.

Joni Vanhatalo oli herkkä, mutta hyvin rauhallinen henkilö. Hänen kotiseuturakkautensa ilmeni muun muassa siten, ettei hän koskaan muuttanut pois nykyisen Kouvolan alueelta. Hän saattoi käydä muualla, ulkomaillakin, mutta koti oli paras paikka. Hänen toiveensa kuolla kotona toteutui. Viimeisiksi sanoikseen Joni pyysi äidiltä halausta ja pian sen jälkeen otti viimeisen henkäyksensä.

Äitimme sanoi, että yhdeksän kuukautta hän aikanaan kantoi poikaansa kohdussaan ja yhdeksän kuukautta hän oli poikansa vierellä tämän syöpädiagnoosista kuolemaan.

Jenni Korhonen 

Kirjoittaja on Joni Vanhatalon sisko.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet