Muistot    |   Muistokirjoitus

Leena Yli-Lonttinen 1948–2020

Arkkitehti

Arkkitehti Leena Yli-Lonttinen kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 27. joulukuuta 2020. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 9. syyskuuta 1948.

Yli-Lonttinen pääsi ylioppilaaksi 1968 Kajaanin tyttölyseosta. Arkkitehdiksi hän valmistui vuonna 1978 Teknillisessä korkeakoulussa.

Yli-Lonttinen kiinnostui koulurakennusten suunnittelusta jo opiskeluaikana. Hän osallistui lukuisten koulurakennusten suunnitteluun arkkitehti Aarno Savelan johtamissa projekteissa Oy Kaupunkisuunnittelu Ab:ssa, jossa hän työskenteli 1973–1979.

Noina vuosina opetusohjelmat muuttuivat ja koulurakennukset kehittyivät muunneltaviksi monitoimitiloiksi. Kokemukset opetusohjelman vaikutuksista tilasuunnitteluun olivat ratkaisevia Yli-Lonttisen myöhemmälle uralle menestyksekkäänä koulusuunnittelijana.

Vuonna 1983 Yli-Lonttinen perusti oman Arkkitehtitoimisto Leena Yli-Lonttinen ky:n. Se suunnitteli päiväkoteja, peruskouluja, ammattioppilaitoksia sekä korkeakoulu- ja yli­opisto­rakennuksia niin uudisrakennus- kuin peruskorjaushankkeissa. Toimeksiantoihin kuului myös vaativia restaurointikohteita.

Yli-Lonttinen osallistui elämänkumppaninsa arkkitehti Raimo Teränteen kanssa useisiin arkkitehtikilpailuihin. Ensimmäisiä palkintoja he saivat vuonna 1999 Aurinkolahden peruskoulun avoimessa suunnittelukilpailussa ja vuonna 2001 Helsingin yliopiston Eläinlääke- ja elintarviketieteiden talon kutsukilpailussa.

Leena kasvoi kodissa, jossa kulttuuri oli aina läsnä. Kirjallisuus, kuvataide ja musiikki kuuluivat jokaiseen päivään.

Hän oli taitava pianisti ja harkitsi myös ammattimuusikon uraa, mutta arkkitehtuuri vei kuitenkin voiton.

Musiikkiharrastus antoi Leenalle paljon. Hän majoitti kodissaan kansanvälisten musiikki­kilpailujen nuoria osallistujia useiden vuosien ajan. Erityisesti Sergei Hatšatrjanin (Sibelius-viulukilpailun voittaja 2000) perheen kanssa syntyi kestävä ystävyys, jota kuvastaa kutsu Sergein ja Lusinen hääjuhliin Armeniaan 2017.

Leena oli kulttuurin suur­kuluttaja. Hän osallistui laajasti eri organisaatioiden konsertti-, ooppera- ja arkkitehtuurimatkoille. Aktiivisuus ei rajoittunut ainoastaan omiin kulttuuriharrastuksiin, vaan lippujen varaajana ja matkojen järjestäjänä hän sai mukaansa laajan ystäväpiirin.

Kuvataide oli lähellä Leenan sydäntä. Vuonna 2015 hän sai inspiraation arkkitehtipiirustuksista ja runoista. Tällä riemukkaalla luomiskaudella hän maalasi viivaan perustuvia teoksia. Työt olivat esillä Tila-galle­riassa vuonna 2016.

Leenan olemus oli aina elegantti ja tyylikäs. Hän suosi suomalaista designia. Hän oli iloinen, lämmin ja vieraanvarainen ja järjesti ihania juhlia laajalle ystäväpiirilleen.

Barbro Holmberg

Kirjoittaja on Leena Yli-Lonttisen ystävä ja kollega.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet