Muistot    |   Muistokirjoitus

Đorđe Balašević 1953–2021

Laulaja

Serbialainen laulaja Đorđe Balašević kuoli 19. helmikuuta 2021 Novi Sadissa covid-19:n aiheuttamaan sairauteen. Hän oli 67-vuotias, syntynyt Novi Sadissa 11. maaliskuuta 1953.

Serbiassa ja koko Jugoslavian entisellä alueella Balašević oli legenda. Hän asui kuolemaansa saakka Novi Sadissa talossa, jossa oli varttunut. Siellä hän alkoi kirjoittaa runoja peruskouluikäisenä. Hän opiskeli yliopistossa maantiedettä, mutta keskeytti opinnot ja liittyi vuonna 1977 poppia ja iskelmää yhdistelevään Žetva-bändiin, jossa lauloi ja soitti kitaraa.

Vielä samana vuonna Balašević perusti ensimmäisen oman bändinsä Rani Mrazin. Sen toinen kantava voima oli laulaja Bilja Krstić. Musiikki oli kepeää folkpoppia.

Vuonna 1979 Rani Mraz myi kahdeksan kertaa peräkkäin täyteen Belgradin suurimman salin, 1 600-paikkaisen Dom Sindikatan. Yhtye kutsuttiin esiintymään Jugoslavian presidentti Titolle. Rani Mraz julkaisi kaksi lp:tä.

Kokoonpanon jatkuvat muutokset vaivasivat yhtyettä. Suorittaessaan asepalvelustaan Balašević päätti siirtyä soolouralle. Armeija-aikanaan hän julkaisi vielä yhtyeen singlen Triput sam video Tita (Näin Titon kolmasti).

Vuonna 1982 Balašević julkaisi ensimmäisen soololevynsä Pub (nimi tarkoittaa pelikorttien jätkää). Useista sen kappaleista tuli hittejä ja ikivihreitä.

1980-luvun mittaan Balašević takoi lisää hittejä. Hänen musiikkinsa luokitellaan rockiksi ja popiksi, mutta siinä oli vahva iskelmällinen vivahde. Suomesta Juice Leskinen ei olisi ainakaan etäisin vertailukohta.

Balašević otti aina kantaa politiikkaan. Titon kannatus kääntyi 1980-luvun puolivälissä kriittisyydeksi.

Balašević vastusti vuonna 1991 alkaneita Jugoslavian hajoamissotia puheissaan ja musiikissaan. Hän arvosteli varsinkin Serbian silloista presidenttiä, sittemmin sotarikoksista syytettyä Slobodan Miloševićia. Pasifisminsa takia Balašević valittiin YK:n pakolaisjärjestön hyväntahdonlähettilääksi.

Sotien jälkeen Balašević soitti ensimmäisen konsertin Sarajevossa ja oli ensimmäinen serbi, joka esiintyi sotien runtelemassa Bosnia-Hertsegovinassa.

Balašević säilytti suosionsa koko Jugoslavian entisellä alueella, ja hänen kuolemansa oli iso suru-uutinen kautta Balkanin.

Kotikaupunki Novi Sadissa se sai sadat ihailijat kokoontumaan torille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi