Muistot    |   Muistokirjoitus

Bunny Wailer 1947–2021

Muusikko

Jamaikalainen muusikko Bunny Wailer kuoli 2. maaliskuuta 2021 Kingstonissa. Tarkkaa kuolinsyytä ei kerrottu, mutta hän oli ollut pitkään sairaalassa sairauskohtauksen takia. Wailer oli 73-vuotias, syntynyt Kingstonissa 10. huhtikuuta 1947.

Reggaen suurimpiin tähtiin kuuluneen Wailerin oikea nimi oli Neville O’Riley Livingston. Hän perusti 1963 The Wailers -yh­tyeen yhdessä Bob Marleyn ja Peter Toshin kanssa.

Wailer ja Marley olivat ystäviä jo lapsuudesta. Wailer oli kolmikon pitkäikäisin. Hän lauloi ja soitti lyömäsoittimia.

Bändin perustaessaan kolmikko oli vielä teinipoikia. Aluksi yhtye oli nimeltään The Wailing Wailers. Pojat tulivat köyhistä oloista, mihin viittasi wailing (valitus, itku). Aluksi yhtye soitti skata. Reggae kehittyi 1960-luvun lopussa.

Omissa sävellyksissään Wailer otti vaikutteita muun muassa Curtis Mayfieldin soulista. Hän alkoi tehdä yhä enemmän kappaleita, kun The Wailers siirtyi reggaehen. Dreamland-kappaleesta tuli Wailerin kestosuosikki. The Wailersia on sanottu muun muassa Jamaikan Beatlesiksi.

Catch a Fire -albumi (1973) oli The Wailersin ensimmäinen kansainvälinen julkaisu. Sitä pidetään nykyisin klassikkona, vaikka se ei kiivennyt listoille.

Mutta Burnin (1973) menestyi myös kaupallisesti. Sillä olivat muun muassa hitit I Shot the Sheriff ja Get Up, Stand Up.

Jännitteet kasvoivat bändin sisällä. Niitä aiheutti muun muassa se, että levy-yhtiö markkinoi Burnin-levyä Bob Marleyn nimi edellä. Vuonna 1974 The Wailers hajosi ja sen ydinkolmikko lähti soolourille.

Wailerin ensimmäisestä soololevystä Blackheart Man (1976) tuli reggaeklassikko. Se oli aina myös Bunny Wailerin oma suosikki laajasta tuotannostaan. The Wailersin hajoamisesta huolimatta Marley ja Tosh olivat mukana taustalaulajina.

Wailer inhosi kiertueita ja markkinointia ja antoi harvoin haastatteluja. Hän pysytteli Jamaikalla ja perusti oman Solomonic-levy-yhtiön vaaliakseen taiteellista vapauttaan.

Silti hän nautti kansainvälistä arvostusta. Hän sai parhaan reggae-albumin Grammy-palkinnon 1990-luvulla kolme kertaa. Jamaikan hallitus myönsi hänelle Order of Merit -kunniamerkin vuonna 2017.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi