Muistot    |   Kuolleet

Leena Seretin 1959–2021

Toimittaja

Toimittaja Leena Seretin kuoli tapaturmaisesti kotipihallaan Sipoossa 28. tammikuuta 2021. Hän oli 61-vuotias, syntynyt Kemissä 11. marraskuuta 1959.

Seretin syntyi seitsenlapsiseen sisarussarjaan. Koulutoverit kertovat, miten jo lukioaikana oli nähtävissä, mihin hänen tiensä veisi, kun he lukivat kerran vuodessa ilmestynyttä hänen toimittamaansa Kouludemari-lehteä.

Se, mikä oli nähtävissä tuolloin, myös toteutui. Seretinistä tuli sieluaan myöten toimittaja ja yhdistysihminen. Mikä oli hänestä oikein ja totta, sitä hän puolusti, ja se mikä oli väärin ja valheellista, sitä vastaan hän taisteli, oli vastassa kuka vain. Seretin ei vitkastellut päätöksissään eikä toimissaan, ja sillä tavalla hän ehti paljon.

Seretinin varsinainen toimittajan ura alkoi Kansan Lehdestä Tampereelta. Sitä seurasivat Lippu-lehti, Liikeväki -lehti ja Puntari. 1980-luvun lopulla hänet rekrytoitiin UP-uutispalveluun, jossa hän keskittyi pääasiassa työmarkkina-asioihin. Seretinin työtavasta kertoo, että häntä arvostettiin niin palkansaaja- kuin työnantajapuolellakin.

Euroopan laajuistakin tunnustusta tuli. Mikkeliläisen perheen EU-toiveita ja -pelkoja käsitellyt juttu Tähtisen perhe suhtautuu tyynesti EU:hun sai Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n palkinnon vuonna 1994. Kun seuraavana vuonna UP:ssa käytiin yt-neuvottelut, luottamusmiehenä toiminut Seretin lähti vapaaehtoisesti freelanceriksi ja perusti oman viestintätoimiston Vega-Press oy:n.

Työn rinnalla kulkivat aina yhteiset asiat. Sereti oli muun muassa Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen hallituksessa ja puheenjohtajana yhteensä viisivuotisen rupeaman. Hän oli Naistoimittajien, Ay-lehtien toimitusosaston ja Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton hallinnoissa.

Freelance-osastoa hän edusti Suomen Journalistiliiton valtuustossa pitäen esillä erityisesti itsensä työllistäjien ja yksinyrittäjien asioita ja toimi lukuisissa työryhmissä. Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Jokesin asiamiehenä hän toimi 1996–2001. Leena Seretin solidaarisuudesta kertoo, että hän oli osoittanut osan testamentistaan sananvapautta sekä journalistien ammatillisia ja edunvalvonnallisia taitoja vaaliviin sää­tiöihin.

Kymmenisen vuotta sitten Leenan ja hänen aviomiehensä Jyrkin kotiin hiipi kutsumaton vieras, Alzheimerin tauti. Leena hoiti pitkään Jyrkiä kotona, ja senkin jälkeen, kun Jyrki siirtyi hoivakotiin, Leena haki häntä edelleen usein viikonlopuksi kotiin.

Viime elokuussa Jyrkin aika tuli täyteen. Leena jäi taloon Elmo-koiransa kanssa. Sitten tuli Elmonkin aika: marraskuussa se haukkui pihaan tulijat viimeisen kerran. Nyt runsaat pari kuukautta myöhemmin pihasta lähti Leena itse.

Me Leenan vaikutuspiirissä olleet olemme saaneet kokea hänen loppumattoman uutteruutensa juhlien ja lahjojen järjestelijänä ja ystävyyssuhteiden ylläpitäjänä. Pandemian helpottaessa suuri joukko ystäviä kokoontunee iloisiin Leena-henkisiin muistojuhliin.

Auli Kivenmaa

Jarmo Aaltonen

Kari Leppänen


Kirjoittajat ovat Leenan ystäviä, kollegoita ja järjestökavereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet