Muistot    |   Muistokirjoitus

Åke Wolfram 1930–2021

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Jarl Åke Wolfram kuoli 15. tammikuuta 2021 Helsingissä 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 28. elokuuta 1930.

Wolfram osoitti jo nuorena matemaattista lahjakkuutta ja nopeaälyisyyttä. Hän oli taitava pöytätenniksen ja bridgen pelaaja. Jääkiekko oli kuitenkin hänen suurin intohimonsa, ja hän pelasi Suomen juniorimaajoukkueessa ja peräti kymmenen vuotta mestaruussarjassa. Jääkiekon ohessa hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa ja työskenteli Wärtsilän Hietalahden telakalla.

Vuosi diplomi-insinöörin tutkintonsa jälkeen Wolfram eteni telakan piirustuskonttorin teräsosaston päälliköksi ja kolme vuotta myöhemmin koko piirustuskonttorin päälliköksi. Sen jälkeen hänet nimitettiin yli-insinööriksi ja myöhemmin johtajaksi Helsingin telakalla. 1970-luvun lopulla hänet nimitettiin Turun telakan toimitusjohtajaksi, joka yli 7 000:lla työntekijällään oli Suomen suurin työpaikka.

Taitavana neuvottelijana Wolfram onnistui hankkimaan suuria huippunykyaikaisten alusten tilauksia sekä idästä että lännestä. Tästä kertovat telakoiden miljarditilauskanta ja taloudellinen ennätystulos hänen aikanaan.

Wolfram pyrki tekemään kaikkensa asiakkaittensa menestymisen hyväksi. Eräällä päivällisellä Helsingissä Royal Caribbeanin perustaja, laivanvarustaja Gjert Wilhelmsen oli huolestuneena todennut Wolframille, että kilpailija oli asettanut liikenteeseen yhtä loisteliaan laivan kuin heidän hankintansa, joka oli yhä viimeisteltävänä Helsingin telakalla.

Tuhlaamatta minuuttiakaan ­aikaa (kaikkien määräaikojen umpeuduttua) Åke tiettävästi otti esiin kynänsä ja yhdessä varustajan kanssa ravintolassa piirsi kuumeisesti laivan uusiksi pikkutunneille asti. Tämän luovan ja hil­peän yön aikana laivan ravintoloita ja yökerhoja suurennettiin ja kohotettiin ennennäkemättömälle tasolle. Tämä Åken joustavuus loi valtavan luottamuksen tilaajan ja telakan välille. Monista laivanvarustajista tuli hänen elinikäisiä hyviä perheystäviään.

Kun Wärtsilän telakkajohtaja Christian Landtman jäi eläkkeelle, hän nimitti Åke Wolframin seuraajakseen.

Åken poismenon myötä bridgeseura ja ystäväseura Klubb 16 menetti pitkäaikaisen ja hyvän ystävän. Muistelemme lämmöllä lukuisia päivällisiämme ja hauskoja matkojamme. Hänen huumorinsa ja hyväntahtoisuutensa merkitsi paljon seuran ja klubin yhteenkuuluvuudelle.

Åken lähipiiriin kuuluivat rakas puoliso Dita, heidän lapsensa Marina, Ben ja Johanna sekä yhdeksän lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta. Åke oli huomaavainen, ymmärtäväinen ja turvallinen puoliso ja isä, joka mielellään puuhasteli erilaisten rakennushankkeiden parissa. Myös lapsenlapsilleen hän rakenteli leikkipaikkoja ja antoi mielellään aikaansa. Luonteeltaan Åke oli vaatimaton, eikä koskaan tuonut saavutuksiaan erityisesti esiin.

Bengt Roos

Caj Bremer

Harry Blässar


Kirjoittajat ovat Åke Wolframin ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet