Muistot    |   Muistokirjoitus

Pentti Kettunen 1936–2020

Tiedotusjohtaja

Tiedotusjohtaja Pentti Kettunen kuoli Helsingissä 25. joulukuuta 2020. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Viipurissa 1. maaliskuuta 1936.

Kettusen evakkomatka Viipurista alkoi 1939 ja päättyi Helsinkiin. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1956 Helsingin Yhteislyseosta ja opiskeli sen jälkeen valtiotieteitä Helsingin yliopistossa. Vuonna 1969 hän sai paikan Veronmaksajain Keskusliitossa tiedotus- ja toimitussihteerinä. Siitä alkoi elinikäinen ura sekä Keskusliiton että veronmaksajien palveluksessa.

Kettusen ura eteni aina tiedotusjohtajaksi asti. Hänen johdollaan jäsenlehti Veronmaksaja sai uuden nimen Taloustaito, lehdessä alettiin kirjoittaa myös kansantajuisesti kodin talouteen liittyvistä asioista ja liitossa käynnistettiin kustannustoiminta. Ensimmäinen hyvin myynyt teos oli Pentti Kettusen Verokirja.

Kettunen kirjoitti vaikeistakin veroasioista taidolla ja ymmärrettävästi. Hän kiersi myös matkapuhujana maakuntien paikallisosastoissa ja veti 1980-luvun muodin mukaisesti laivaseminaareja. Erinomainen asiantuntemus, huumorintaju ja karjalaispojan sanallinen ketteryys tekivät seminaareista suosittuja.

Kettunen toimi Helsingin kaupungin valtuuston varajäsenenä ja varsinaisena jäsenenä vuosina 1985–1988. Näkyvimmän työnsä politiikassa hän teki kaupungin tilintarkastajissa. Kettusella oli luontainen kyky löytää kaupungin etu ja tuki ratkaisuille yli puoluerajojen ja etupiirien. Kulttuuriharrastajana hän oli oikea mies toimimaan vuosina 1986–1989 myös Helsingin teatterisäätiössä.

Tulevan vaimonsa HYKS:n hallintoylihoitaja Aune Brotherus-Kettusen Pentti tapasi yhteiskunnallisissa tehtävissä. Pari vihittiin 1988. Metsäpirtti-huvilaan Lohjalla olivat tervetulleita lähihuviloiden Brotherukset, veli-Joukon perhekunta ja laaja ystäväjoukko.

Muun muassa koulutovereiden Hela-klubi piti ohjelmalliset kesäkokouksensa siellä. Ne päättyivät aina isännän laatimaan korkeatasoiseen tietokilpailuun, saunaan ja hänen itsensä rakentamaan illalliseen, jonka pää­sisältönä olivat itsepyydetyt kalat, lähiseudun sienet ja marjat. ”Rotissöörin” taidokas kädenjälki näkyi ja maistui.

Onnellinen avioliitto päättyi Aunen kuolemaan vuonna 2012. Tämän jälkeen Pentin mielenkiinto kohdistui vahvasti musiikkiin ja kulttuuriin. Hänet nähtiin usein vakiopaikoillaan Musiikkitalolla ja Oopperassa. Sairaus pakotti Pentin syksyllä palaamaan mökiltä tavanomaista aiemmin kaupunkiin. Jouluaattoa vietettiin vielä perinteisesti Jouko-veljen perheen kanssa. Jouluaamuna Pentti oli poissa.

Antero Karvinen

Pekka Kouri

Jorma Ketonen


Kirjoittajat ovat Pentti Kettusen ystäviä sekä työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet