Muistot    |   Muistokirjoitus

Bernard Lown 1921–2021

Sydänlääkäri, rauhannobelisti

Sydänlääkäri ja rauhannobelisti Bernard Lown kuoli kotonaan Bostonissa 16. helmikuuta 2021. Hän oli 99-vuotias, syntynyt 7. kesäkuuta 1921 Utenassa, Liettuassa, josta perhe emigroitui USA:n Maineen vuonna 1935.

Lownin elämänura rakentui kunnianhimoisen lääketieteen harjoittamisen ja kiihkeän sodanvastaisuuden varaan.

Valmistuttuaan kardiologiksi hän kehitti vuonna 1962 sydämen defibrillaattorin ja hoiti kuuluisaksi tulleella vastaanotollaan lukuisia maailman johtajia. Ydintuhon uhka sai hänet 1961 perustamaan Physicians for Social Responsibility -järjestön.

Kylmän sodan yltyessä Lown keräsi vuonna 1980 ryhmän neuvostoliittolaisia ja yhdysvaltalaisia nimekkäitä lääkäreitä, jolloin syntyi poliittisesti sitoutumaton IPPNW eli International Physi­cians for the Prevention of Nuclear War. Järjestön hankala nimi kuvasti sen periaatetta: vain ydinsodan ehkäisy voi pelastaa ihmiskunnan. Hoitoa ei ole.

Bernard Lown ja venäläinen liuotushoidon keksinyt kardiologi Jevgeni Tšasov olivat IPPNW:n ensimmäiset co-presidentit. Pelotta he kiersivät maailman johtajien puheilla vaikuttamassa ydinaseriisuntaan. Järjestö sai nopeasti lääkärit liikkeelle, ja vuonna 1985 se sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Kirjallisesti lahjakas Lown tuotti urallaan yli 400 tieteellistä artikkelia. Hänen muu kirjallinen tuotantonsa keskittyi toisaalta ydinsodan tuhoihin, toisaalta lääkärinä toimimisen etiikkaan, kuten teos The Lost Art of Healing, parantamisen kadonnut taito. Nobel-rahoilla perustettiin voittoa tuottamaton SatelLife, jonka satelliitin avulla välitettiin kehitysmaiden lääkäreille ajankohtaista tieteellistä tietoa.

Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä kohtasi Lownissa tulisen kriitikon, joten hän perusti Right Care Alliance -nimisen ryhmän lobbaamaan parempaa terveydenhuoltoa kaikille.

Ystävilleen ja oppilailleen Lown oli lämmin ja antelias, joskin hän vaati heiltä paljon, oli sitten kyse lääketieteestä tai rauhantyöstä.

Hänen kotinsa oli aina avoinna ystäville ja uusille tuttavuuksille, ja keskustelunaiheet liikkuivat historiasta ja päivänpolitiikasta musiikkiin ja taiteeseen.

Lown kävi usein Suomessa Lääkärin sosiaalisen vastuun (LSV) vieraana luennoiden ydinasioiden ohella kardiologiasta.

LSV järjesti 1984 IPPNW:n neljännen maailmankongressin Helsinkiin. Suomessa pidetyssä 17. maailmankongressissa syntyi ajatus laajapohjaisesta kansainvälisestä kampanjasta ydinaseita vastaan.

Näin käynnistyi ICAN, International Campaign for the Abolition of Nuclear Weapons, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2017 jatkaen Bernard Lownin elämäntyötä.

Kati Juva

Vappu Taipale

Kirjoittajat ovat lääkäreitä ja Bernard Lownin ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet